Százharminc év szolgálat: ünnepeltek a pinkamindszenti önkéntes tűzoltók

Fennállásának 130. évfordulóját ünnepelte a Pinkamindszenti Önkéntes Tűzoltó Egylet. A múlt és a jelen találkozott a művelődési ház falai között.

Bajdó Bettina

Szombaton délután szentmisével kezdődtek az ünnepi programok, majd a megemlékezés a művelődési házban folytatódott.

Elsőként Belső László helyi tűzoltóparancsnok beszélt az egylet múltjáról. Visszaemlékezett az 1878-as tűzvészre, mely hatalmas pusztítást hagyott maga után a településen. A helyiek azonban összefogtak, s hónapok alatt újjáépítették Pinkamindszentet, s megalapították az egyletet, mely azóta is működik.

A parancsnok az egylet történetének fontosabb évszámait is kiemelte, majd megköszönte az önkéntesek áldozatos munkáját. Ezt követően Pajor András, a Vas megyei Közgyűlés nevében méltatta a tűzoltókat, s párhuzamot vont a 130 éves történetük és a megye 1000 éves múltja között. Úgy vélte, hogy mindkettő közös alapra épül, mégpedig a rendre.

Dr. Puskás Tivadar országgyűlési képviselő, a falu szülöttje is szólt az ünneplőkhöz. Kiemelte, hogy az egyletre gondolva a közösség, az érték és a szeretet jut eszébe. Hozzátette, hogy a segítés és a szolidaritás olyan értékek, melyek megfoghatatlanok, mégis nélkülözhetetlenek, mert csak ezekkel együtt lehet és érdemes élni.

A képviselő hangsúlyozta még, hogy az egylet megalapítóinak nyomdokaiban kell járnunk, hiszen ők 130 évvel ezelőtt összefogtak, s közösen hozták létre a szervezetet. Ma is erre van szükség, az összefogásra, mert a falunak, a közösségnek, az országnak csak így lehet jövője. Az ünnepség végén Huszár István polgármester is köszönetet mondott a tűzoltóknak azért, mert 130 éve példát mutatnak abban, hogyan kell összetartani, s önzetlenül segíteni másoknak.

A beszédek után szalagfelkötések következtek, majd átadták a kitüntetéseket. Ezt követőn katasztrófavédelmi bemutatót tartottak, a nap pedig tűzoltóbállal ér véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!