Szex és házimunka, avagy van mit tanulnunk

London/Budapest - A kutatók igazi férfi paradicsomot fedeztek fel a muslicák világában. A hímek spermájában olyan vegyületek találhatók, amelyek a párzás után fokozott házimunkára késztetik a nőstényeket - a lusta muslicahímek ehhez képest sziesztáznak az aktust követően.

MTI

A muslicák alapvetően napkeltekor és napnyugtakor a legaktívabbak. A nap legmelegebb részét általában átalusszák, hogy erőt gyűjtsenek. A muslica spermáját azonban egyfajta "szex" peptid - kis számú aminosav-molekulát tartalmazó fehérje - borítja, amely hatására a frissen párzott nőstények kihagyják szokásos szunyókálásukat, és inkább táplálékot gyűjtenek, valamint keresnek egy helyet, ahol lerakhatják petéiket. A peptid hatása akár tíz napig is eltarthat.

A jelenséget Elwyn Isaac, a Leedsi Egyetem professzora fedezte fel, amikor nőstény muslicák alvási szokásait vizsgálta. A professzor, aki nyolc éve tanulmányozza a muslicák párzási viselkedést, a The Daily Telegraph című brit lap szerint elmondta, hogy a szex ellustította a hím muslicákat, míg a nőstények életmódja kalandosabbá vált, mint szűz társaiké. Ezen kívül a spermát borító vegyület a nőstényeket hűségessé is teszi, más hímeket az aktust követően visszautasítanak - a próbálkozókat egyszerűen elrúgják maguktól. Maga a párzás egyébként akár húsz percig is eltarthat, és komoly rituálé előzi meg: a hím szárnya rezegtetésével "énekel" a nősténynek, majd üldözőbe veszi, nyalogatja, végül meghágja.

A tudós szerint ha többet tudunk meg a vegyületek alvásra gyakorolt hatásairól, közelebb kerülünk az olyan idegrendszeri zavarokhoz, mint például a narkolepszia. A muslicák kiváló modellt szolgáltatnak az emberi alváshoz, mivel pihenésük jó pár vonása megegyezik az emlősökével - éjjel mély álomba szenderülnek, és kedvenc alvópozíciójuk is van. Amennyiben éjszaka ébren tartják őket, a következő napon álmosság jeleit mutatják, de ha koffeint kapnak, ébren maradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!