Szoborcsoport készül a múzeum előtti parkban

Szent Márton életével kapcsolatos, informatív és pihenő célú szoboregyüttes építését kezdték meg a Savaria Múzeum előtti parkban Szombathelyen. A helyszín a Szent Márton sétaút része lesz.

Varga Krisztina

A néphagyomány szerint Savaria szülötte, amikor püspökké akarták választani, a libák óljába bújt, mert ki szeretett volna térni a feladat elől. Az állatok azonban elárulták gágogásukkal. Szent Márton életének ezt a  legendás jelenetét idézi majd az a szoborcsoport, aminek építését a napokban kezdték el a Savaria Múzeum előtti parkban.

A kompozíció a lépőkövekkel kijelölt Szent Márton városi sétaút egyik eleme lesz, mely a látogatót a múzeumhoz vezeti,  ráirányítva a figyelmet az ott őrzött gazdag római kori lapidáriumra és a néprajzi hagyatékra.

A múzeumkertben kőből, illetve bronzból elkészítve jelennek meg a szent életének szimbolikus állatai, a libák, a kutya és a kígyó. Épül ezen kívül egy fából ácsolt lugas, benne az imádkozó Szent Mártont ábrázoló bronztáblával. A sétaút mentén padokat is elhelyeznek. A szobrok Veres Gábor, Koller László és Somogyi Tamás művészek keze alól kerülnek ki.

A Martineumtól a Szent Márton Látogatóközpontig vezető sétaút tájékoztató és pihenésre csábító állomását a  Gyöngyös csatorna partjára tervezték, úgy, hogy a park értékes fáit ne kelljen bolygatni. A kivitelezés a földmunkákkal, a pergola építésével a napokban megkezdődött.

Az építkezést abból a szlovén-magyar, határon átnyúló projektből fedezi a város, amelyben  hat vasi partner is részt vesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!