Szombathelyi karitaszosok élelmiszercsomagja az árvízkárosultaknak (frissítve)

Pénteken megérkezett Edelénybe, és jó helyre került a szombathelyi karitászosok által az árvízkárosultaknak összegyűjtött élelmiszeradomány. Molnár Oszkár meghatódott. Szombaton késő este újabb két élelmiszerrel megrakott teherautó indul útnak Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe. Helyszíni beszámolónk.

Kiss Tamás

Egy vállalkozó ingyen vállalta a fuvart, így szombaton késő este újabb két 7,5 tonnás teherautó  indul útnak Edelénybe, mivel az elmúlt napokban négymillió forint értékben gyűlt össze élelmiszeradomány. 

Pénteken Edelényben jártunk

Az északkeleti végeken mostanság borzalmas dolgok történnek, esőzés, áradás, kitelepítés, árvízi munkákat követ. Amit viszont jó leírni: a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász felhívására közel kétmillió forint értékben gyűlt össze élelmiszer. Jött pénz vasi és zalai karitász csoportoktól, papoktól és magánemberek, cégek is tettek komoly összegű felajánlásokat.

A korábban tervezett egy helyett csütörtök éjfélkor így három teherautó indulhatott el a keleti országrész felé, hogy nyolcórás zötykölődés után a rakomány megérkezzen Észak-Magyarországra. Ahol továbbra is vészes a helyzet: Miskolc környékén a Sajó árterében az utak alig látszanak ki a vízből, Sajószentpéteren a házak között hullámzik a folyó.

Edelényben a városlakók az elmúlt napok áradása után házaikat próbálják rendbe hozni, s utcákat tisztogatják, s a gátakon is folyamatos a munka. Többen is elmondták, nagyon félnek, hogy a fenyegetően hömpölygő Bódva, ismét áttöri a gátat, s akárcsak a hét elején ismét mindent elönt a víz.

A karitászosok először a polgármesteri hivatalban tettek le élelmiszert, ahol a város első embere, Molnár Oszkár meghatódottan köszönte meg az adományokat, majd a görög katolikus és a római katolikus plébánián helyeztek el ugyancsak jelentős mennyiségű konzervet és ásványvizet.

Előbbi helyen Szokira János területi vezető, utóbbin pedig Kovács László plébános kérte meg a karitász munkatársait, hogy tolmácsolják köszönetüket az önzetlen segítőknek.

Az úton szerzett tapasztalatokra még visszatérünk, itt és most még annyit, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász szombaton is folytatja a gyűjtést: a Szily János u. 20. szám alatt és az Interspar áruház főbejáratánál várják az adományokat, hogy a jövő héten újabb, élelmiszerrel megrakott teherautók indulhassanak a térségbe.

Molnár Oszkár nagyon meghatódott

"Hihetetlen... Köszönjük!" - szorította meg Tuczainé Régvári Marietta karitászigazgató kezét Molnár Oszkár. Az edelényi polgármester elmondta, a városlakók számára nagy erőt ad az árvíz elleni küzdelemben, hogy az ország számos pontjáról érkeznek adományok és önkéntes segítők. A polgármester külön kiemelte a két szombathelyi fiatalembert, akik beültek az autójukba, és meg sem álltak Edelényig, hogy az ottaniaknak segítsenek az árvíz elleni védekezésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!