Szombathelyi közgyűlés: dúl a harc a polgármester és a többség között

Amint várható volt, két sikertelen próbálkozás után harmadszorra teljes létszámmal megjelentek a képviselők a csütörtök délutánra összehívott szombathelyi közgyűlésen, amelynek középpontjában ezúttal is a baloldali polgármester és a jobboldali többség látványos csatája állt.

Angyal László

Az ígéretek ellenére az első órákban nem munka, hanem politikai közgyűlést tartottak Szombathelyen. Érdemi döntések helyett a  polgármester, s mellette  felsorakozó baloldal látványosan harcot vívott  az új jobboldali  többséggel. A tét nem kicsi: nyilvánvalóvá tenni, ki irányítja Szombathelyt.  

- Rendes vagy rendkívüli ez a közgyűlés?, - ezen nem érdemes morfondírozni, vetette fel elöljáróban dr. Ipkovich György polgármester, utalva az elmúlt hetek politikai eseményeire. Ugyanakkor konszenzus volt abba, hogy munka közgyűlést tartanak ezúttal, ennek jegyében alaposan átszabák a napirendet.

Miközben a képviselők átrendezték a napirendet, arról is határoztak, hogy  a  hosszú politikai vitát elkerülendő,  a tisztségviselői beszámolóról ezúttal nem vitáznak. Utólag bebizonyosodott, a nemes szándék ellenére az első két óra ugyanúgy telt el, mint évek óta mindig: éles vita volt a bal- és a jobboldal között. Az okot erre a pénzügyi és gazdasági bizottság (PGB) beszámolója szolgáltatta, ugyanis néhány órával korábban (élve nem olyan régen megszerzett jogával) saját hatáskörben átcsoportosítást végzett el a költségvetésben.

A politikai háttere az ügynek nyilvánvaló: a polgármestertől elvett hatáskör azt jelzi, miként feszül egymásnak a közgyűlésben a többséget adó jobboldal és a városvezető baloldal. Ennek jele volt, amikor a PGB elnökére, Molnár Miklósra össztüzet nyitottak: a bizottság határozatának ismertetését követelték. Ami végül megtörtént, így derült ki, hogy a 70 millió forintos kiadás nagy része sport és kulturális célokat szolgál. Hiszen a Falco, a Haladás, a városi tévé és a Sportszolgáltató Kft. egyaránt 10 millió forintos póttámogatást kapott. A bizottsági elnök ugyanakkor hangsúlyozta: az átcsoportosítással nem lépik át a városi büdzsében a működési kiadások rovatát.

Csakhogy ezzel nem elégedett meg a baloldal. Szóvá tették, miért nem közgyűlés nyilvánossága előtt hozták meg a döntést, és hiányoltak néhány fontos, kimaradó tételt. Dr. Szabó Gábor alpolgármester például 3,5 millió forintot, ami egy félmilliárdos, osztrák-magyar pályázat előkészítését szolgálja. A határon átnyúló projektben kerékpárút épülne 2011-ben, 80 százalékban magyar területen.  A felszólalás pusztába kiáltott szóval volt egyenértékű, mintahogyan arról sem jutottak dűlőre, hogy a bizottsági határozatot a közgyűlési szavazással erősítsék meg. A voksolásnál ugyanis határozatképtelenséget mutatott a jelző, mivel a jobboldal testületileg nem szavazott.

Dr. Ipkovich György polgármester úgy vélte, újabb rendkívüli közgyűlést kell majd összehívni, mert ő közgyűlési megerősítés nélkül nem írja alá a bizottság határozatát.

A parttalan vita a Szova Zrt. és a Távhőszolgáltató Kft. összeolvadásáról szóló napirendnél is folytatódott, és a kívülálló számára reménytelenül követhetetlenné tette a képviselők közgyűlési munkáját. Gyebrovszki János (MSZP) leszögezte: a távhő díjának elmaradt emelése kapcsán mintegy 400 milliós vesztesége van a cégnek, s arra kereste a magyarázatot, miként tünteti el a fenti összeget a cég az év végére. Extraprofitot termelnek, jelentette ki. A fideszes Horváth Zsolt emlékeztetett rá: annak idején a baloldal 30 százalékos távhődíj-emelést szeretett volna, de a jobboldal ezt megtorpedózta. Azt mondtuk: mivel a gáz árának csökkenése már láható, inkább mérsékelt drágulás legyen, még annak árán is, hogy ha a cég néhány hónapig veszteséggel működik.

Dr. Ipkovich György polgármester a vita végén így foglalta össze az elhangzottakat: amikor távhőszolgáltatót beapportáljuk a Szova Zrt.-be, akkor a cég kikerül a közgyűlés látóköréből. Egyúttal hiányolta a vagyoni ügyekről szóló garanciákat adó szabályokat. Ezért első olvasatnak ítélte meg az összeolvadásról szóló előterjesztést, s kérte: ismét tárgyaljanak az ügyről. Hiába: a többség igennel szavazott a Szova Zrt. bővítésére. Következett a polgármesteri vétó: az elöljáró az ügyet újratárgyaltatja a közgyűléssel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!