Túladnak rajta, hogy fejleszthessék

Kőszeg képviselői a múlt héten úgy döntöttek: eladják a Csónakázó-tó partján, a Kerékpáros Centrumnál lévő szép zöld területet egy budapesti székhelyű kft.-nek.

Némethy Mária

2003-ban Kőszeg önkormányzata pályázati támogatásból, de nagyrészt saját pénzből megépítette a Kerékpáros Centrum épületét a Csónakázó-tó partján.

2004-ben a képviselők úgy határoztak, hogy  használatba adják azt a centrum létrehozását kezdeményező  Kőszegi Kerékpáros Egyesületnek. (Ez az egyesület működteti a Nyugat-Pannon regionális kerékpárkölcsönző rendszert.)   2005-ben a kerékpáros egyesület PHARE-támogatással a meglévő épülethez hozzáépített. Az uniós  pályázati előírások miatt az épületnek az egyesület tulajdonába kellett kerülnie, ezért az önkormányzat ráépítési megállapodást kötött az egyesülettel, továbbá a civil szervezet használatába került az épület körül található 4 ezer 200 négyzetméteres földterület. Az egész épület tulajdonosaként az egyesületet jegyezték be.

Egy budapesti központú kft.   -amelynek már vannak Kőszegen ingatlanjai - jó lehetőséget lát a területben, s ezért jelentkezett a Kerékpáros Centrum  környékének megvételére.

2008 decemberében jelezte, hogy meg kívánja vásárolni a területet, mert fejlesztené a kerékpárosok centrumát, szálláshelyet alakítani ott ki, s bővítené a szolgáltatásokat is saját pénzéből. Tervükben szabadidőközpont és játszótér is szerepel. Az önkormányzat nem zárkózott el a tervtől. Tavaly júliusban a város képviselői megállapodtak abban, hogy  módosítják a rendezési tervet, elkezdődhetnek a telekalakítási eljárások, felbecsültetik a terület piaci értékét azért, mert a Kőszegi Kerékpáros Centrum környékének fejlesztése a városvezetésnek is célja (csak nincs rá pénze).

A befektetői projekt tartalmaz együttműködési megállapodást az önkormányzattal, a kerékpáros egyesülettel, a Kőszegi Sporthorgász Egyesülettel és az Írottkő Natúrparkért Egyesülettel is.

Az ügy újabb állomásaként Kőszeg képviselői a múlt héten úgy döntöttek, hogy netto  28 millió 917 ezer forintos vételáron a kft. tulajdonába adják a 4131 négyzetméteres nagyságú, egyéb épület és udvar megnevezésű  ingatlant. (Egy másik variáció kevesebb, 20 százalékkal csökkentett  vételárat tartalmazott, de azt elvetették.)  A kft. 8 napon belül a vételár 30 százalékát köteles kifizetni.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!