Újabb csapás a kisemberekre: szigorítás a melegutalványnál

Amit eddig lehetett, azért most büntetnek. Az APEH honlapján olvasható tájékoztató szerint ezentúl kizárólag meleg ételek vásárlásához lehet felhasználni a melegétkezési utalványokat. Vannak, akiket bosszant a szigorítás, mondván: megint a kispénzű embereken csattan az ostor. Az iskolai étkeztetéshez nem használható az utalvány.

zaol.hu

"Azért lett melegétkeztetési utalvány, hogy aki nagy értékben kap, az vasárnaponként is vendéglőben tudjon enni, ne csak hét közben."

"Siralmas, ami a cafeteria értelmes felhasználása körül zajlik. Ha másra nem, grillcsirke vásárlására jó lesz az évi kétszázezer forintos keret. Még mondja valaki, hogy rosszul él a magyar."

"Mi van? Minden nagyfejűnek étterme van? Ha élelmiszert vásárolok a melegétkezési utalványomon, abból is meleg étel lesz, csak nem egy, hanem négy fő részére." - Ilyen és ehhez hasonló sms-ek érkeztek szerkesztőségünkbe a napokban.

Az egyik üzenet írója bár a nevét nem szeretné viszontlátni portálunkon szívesen elmondta a véleményét. - Nálunk három generáció él együtt. A fiam melegétkezési utalványt kap a munkahelyén. Anyámmal közösen szoktak bevásárolni a CBA-ban: a főzéshez szükséges élelmiszerekért melegétkezési utalvánnyal fizettek. A lisztből, cukorból és más hideg élelmiszerekből pedig édesanyám meleg ételt főzött. Ennek most vége. A múlt szombati bevásárlás után ugyanis a pénztáros nem fogadta el a melegétel utalványt, mondván: ez az új szabály. -

Sokakat hidegzuhanyként ért a hír: a melegétkezési utalványt ezentúl csak meleg étel vásárlásához lehet felhasználni. Az ezzel kapcsolatos tájékoztatás egyébként az  APEH honlapján is olvasható.

Ebből egyebek mellett az is kiderül, hogy aki megszegi a szabályt, mulasztási bírságra számíthat: magánszemélyeknek akár 50 ezer, az utalványt elfogadó egységeknek, valamint a felhasználhatóságot nem korlátozó utalvány-kibocsátóknak pedig 100 ezer forintba is kerülhet ez a felelőtlen mutatvány.

Az APEH tájékoztató szerint a jövőben csak éttermekben, munkahelyi étkezdékben, pizzériákban, ételfutár-cégeknél  lehet felhasználni a melegutalványt. A büfékben, látványpékségekben, grill-sütödékben, valamint a helyben sütött vagy főzött hústermékeket forgalmazó üzletekben csak akkor fogadhatják el a melegétel utalványt, ha meg tudják oldani a melegételek más (hideg) termékektől elkülönített forgalmazását. (Ez feltehetően azt jelenti, hogy a külön pultból kínált melegételek árát fizetéskor külön pénztárgépbe ütik be.)

- Tavaly a havi forgalmunk mintegy  tíz százaléka étkezési utalványokból realizálódott, a legtöbben hidegétkezési utalvánnyal fizettek - mondta el érdeklődésünkre Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője. 

- Most, hogy a hidegétkezési utalvány adóterhe 97,89 százalék lett, a legtöbb munkáltató a kedvezőbb, 25 százalékos adóval terhelt melegétkezési utalványt adja dolgozóinak. Véleményem szerint a szigorítással azokat a kispénzű embereket hozzák nehéz helyzetbe, akik a vendéglőbe járásnál jóval olcsóbb, otthoni főzéshez szükséges alapanyagokért melegutalvánnyal fizettek - tette hozzá a kommunikációs vezető.

Hangsúlyozta továbbá, hogy az üzleteikben lévő grillpultoknál, valamint az ételbárokban továbbra is elfogadják a melegutalványt.

- Sok vevőnk panaszkodik a szigorítás miatt. Vannak, akik a gyerekük, férjük iskolai, illetve munkahelyi tízóraijához szükséges hideg élelmiszereket vették meg a melegutalványból, mostantól azonban kizárólag meleg ételek vásárlása esetén fogadhatjuk el ezt a fajta utalványt - jegyezte meg az egyik szombathelyi bisztró vezetője, aki szintén a kisemberekre mért újabb csapásként értékeli a szigorítást.

A médiában felröppent a hír: a diákok közétkeztetéséhez is felhasználható a szülők melegétkezési utalványa. Ez azonban nem így van. Legalábbis még nem.

- Sok szülő érdeklődött, hogy tényleg fizethetné-e a gyermeke ebédjét melegétkezési utalvánnyal - mondta el Kőváriné Fekete Marietta, a Paragvári Utcai Általános Iskola igazgatónője. Az iskola a fenntartó önkormányzatnál jelezte a szülők igényét.

- A Pénzügyminisztériumtól kértünk írásos állásfoglalást - mondta el kérdésünkre Krizmanichné Magyari Klára, a szombathelyi polgármesteri hivatal oktatási, ifjúsági és sportosztályának gazdasági munkatársa. A gyermekétkeztetés rendszere ugyanis nem olyan egyszerű, mintha betérnénk egy étterembe. A diákok szülei csak a költségek egy részét fizetik, a fennmaradó hányadot a fenntartó önkormányzat állja.

Kérdés az is, hogy kinek, az ebédpénzt beszedő iskoláknak, vagy az étkeztetést végző cégnek kellene leszerződnie az utalványt kibocsátó cégekkel. Mint ahogy azt sem lehet tudni, hogy ebben a formációban ki nyelné le az étkezési utalványt kibocsátó céget megillető néhány százaléknyi összeget.

Vagyis: az önkormányzatnál egyelőre a pénzügyminisztériumi állásfoglalásra várnak, addig a szülők türelmét kérik.
Amúgy feltehetően olvasóink tudják legjobban, hogy még mindig vannak olyan üzletek, ahol nem törődnek a szigorítással, vagy esetleg nem is tudnak róla. Egy ismerősöm kedden 17 ezer forintnyi hideg élelmiszert és egy nagy zsák kutyatápot vásárolt egy nagyáruházban, és a pénztárnál zokszó nélkül elfogadták a melegétkezési utalványt.

Egyébként a cikk elején név nélkül megszólaló, szerkesztőségünkbe néhány napja sms-t küldő férfi is megtalálta a megoldást: egy vendéglős ismerőse ugyanis készpénzre váltja a melegétkezési utalványt. Persze nem egy az egyben, de úgy tűnik, az ügylettel még így is mindenki jól jár. Vagyis: mint oly sok esetben, most is meg lehet találni a kiskaput.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!