Vasból lopták el a tartálykocsit - veszélyes anyag helyett bort szállítottak a járművel

Körmend - Garázda fiatalok, temetőt fosztogató tolvajok, Vas megyéből eltűnt tartálykocsi. Ezekről az ügyekről is hallottunk a rendőrkapitányságon.

Angyal László

Rendőrkézre került a kisváros temetőjébe visszajáró tolvaj, aki sorozatosan megrongálta a síremlékeket, és azok a fiatalok is, akik egy átmulatott éjszaka után a belvárost  vandál módon átrendezték. A köznyugalmat megzavaró bűncselekmények felderítésének részleteiről Szendrődi Barnabás, a Körmendi Rendőrkapitányság vezetője tájékoztatta lapunkat.

Májustól kezdve egyre- másra érkeztek az ügyeletünkre bejelentések, melyek mindegyike  arról szólt, hogy a város legnagyobb temetőjéből egymás után tűnnek el a színesfémtelepen értékesíthető, bronzból vagy rézből készült vázák, feszületek, sírdíszek. 

- A hónap végén  nyolc feljelentést regisztráltunk. Ugyan nem  nagy anyagi kárral járó bűnügyekről volt szó, de a hozzátartozók és a város lakói között nagy felháborodást váltott ki a vandál módon elkövetett lopássorozat. A kapitányságon ezért kiemelt ügyként foglalkoztunk a tettes felderítésével. Több szálon kezdődött a nyomozás. Mivel láthatóan csak a színesfémekből készült kegyeleti tárgyak érdekelték a tolvajt, az átvevő telepeken is körülnéztünk. Néhány tárgy nyomaira ugyan rábukkantunk, azonban azokat a tettes kalapáccsal szinte a felismerhetetlenségig összeverte, hogy az átvevők számára ne lehessen gyanús eredetű a színesfém. 
Az adatgyűjtéssel párhuzamosan figyelőszolgálatokat is felállítottunk, hiszen a nyomok alapján látható volt: nagyjából azonos útvonalon jár ki és be a temetőbe éjszakánként a tettes. A hőkamerával, éjjel látó készülékkel felszerelt portyázás azonban nem vezetett eredményre, az adatgyűjtések, tanúkutatások viszont sikerrel jártak, így ezután egyetlen célszemélyre fókuszált a nyomozás. Amikor az illetőt, a 49 éves, munkanélküli helybeli férfit kihallgattuk, azonnal beismerte, ő a temetői tolvaj. 

Elmondása szerint megélhetési gondjai voltak, ezért májusban, egy vasárnap este elhatározta, hogy a temetőből lop színesfémet. Bemászott a kerítésen, a sötétben keresgélni kezdett, majd szerszámok nélkül, puszta kézzel szedte le a bronz vázákat. Odahaza, a műhelyében kalapáccsal összeverte a holmikat, majd másnap négyezer forintot kapott a színesfémért, s ugyanígy tett a többi alkalommal is. Az ügyet nemrégiben vádemelési javaslattal zártuk le - tudtuk meg Szendrődi Barnabástól.

Megtalálták a rendőrök azokat a fiatalokat is, akik egy átmulatott éjszaka után a Vida József utcában, vagyis a város szívében tujákat rongáltak meg, sőt egyet a belvárosi szökőkútba is behajítottak. 

- A kisvárosban nagy visszhangot kiváltó garázdaság tetteseinek felderítését fontos feladatnak tartottuk. Az nyilvánvaló volt, hogy a közeli szórakozóhelyek vendégei között kell keresnünk a garázdákat. Nemrégiben sikerült beazonosítani a helyi fiatalokat, akik közül egyik 19 éves, a másik kettő fiatalkorú. Mindannyian büntetlen előéletűek, jó heccnek tartották a tuják borogatását. Elismerték felelősségüket, megbánták tettüket, és a kár megtérítését is vállalták - mondta a kapitányság vezetője. 

Végezetül egy korábban eredménytelenül lezárt nyomozás sikeres folytatásáról is beszámolt a körmendi rendőrkapitány.

- 2007 februárjában Katafán, egy külterületi útról egyik éjjel eltűnt egy parkoló tartálykocsi. A saválló fémből készült tartály egy pótkocsira volt rászerelve, értéke több mint húszmillió forint volt. A helybeli magyar sofőr egy olasz cégnél dolgozott, és rendszeresen a falun kívül parkolt a járművel. Nem sikerült a tettes nyomára bukkanni, ezért még abban az évben lezártuk az aktát, melyet aztán egy hónappal ezelőtt leporoltunk. 

Történt, hogy az érintett cég sofőrjei felismerni vélték az ellopott tartálykocsit egy alföldi telephelyen. Bejelentésük nyomán házkutatást tartottunk az aranyháromszögben levő javítóbázison. Ott aztán egyértelművé vált, hogy a lopott tartálykocsit találtuk meg, igaz, új rendszámmal, és átütött alvázszámmal. Csakhogy az elkövetők nem tudtak arról, hogy a saválló tartály belsejében is van egy számsor, amely alapján sikerült azonosítani a járművet. A szövevényes ügy nyomozásának elején járunk. Eddig annyit sikerült kideríteni, hogy a veszélyes anyagok szállítására használt eszköz egy borkombinát tulajdonába került. 

A cégnél úgy emlékeznek, hogy egy korábban kölcsönadott, majd összetört tartálykocsiért kapták a járművet. Egy soltvadkerti férfi a totálkárt nem fizette meg, viszont hozta helyette ezt a tartálykocsit. Az illetőt körözzük, de mint kiderült, nem csak mi keressük: hét elfogató parancs van kiadva ellene. Ha előkerül, úgy tudjuk, Kanadában van, talán fény derül arra, ki és hogyan vitte el Vasból az Alföldre a pótkocsit. Vizsgáljuk, miként kerülhetett új rendszám a  tartálykocsira, hogyan vizsgáztatták le,  s az sem mellékes, hogy ezután veszélyes anyag helyett bort szállítottak vele -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!