Végleg eltűnik a szegénytelep Szombathelyen

Helyszíni sajtótájékoztatót tartott Szombathely vezetése a Homok utca 13-as szám alatti ingatlannál szerdán. Lebontják a városképet csúfító önkormányzati épületeket.

Ambrózai Zsuzsanna

Az elmúlt években is volt már példa arra, hogy szanáltak házakat, a Sorok utcában, a Körmendi úton, most pedig a Homok utcai ingatlant bontják le. Folytatódik tehát a szombathelyi városrehabilitáció. Ezzel kapcsolatban dr. Puskás Tivadar polgármester ismertette a lebontásra váró lakóházak történetét.

- A több mint négyezer négyzetméteres ingatlanon három épületben 18 önkormányzati bérlakás található, valamennyi 1920-ban épült még, társasházzá 1995-ben nyilvánították. Az eredetileg téglagyári munkásoknak épült házakban ma már senki sem lakik - mondta a polgármester, hozzátette: idővel azok a családok kerültek ide, amelyek csak ezt a komfortfokozatot tudták megengedni maguknak. Mára azonban már nincs olyan ember, akinek ilyen körülmények között kellene laknia.  Az elmúlt időszakban ugyanis az ott élő családokkal is sikerült megegyezni.

Marton Zsolt alpolgármester elmondta: az októberi választások után elsődleges szándékuk volt  - az anyagi lehetőségekhez mérten, -  hogy felszámolják a túlnyomórészt a  város szélén lévő,  ilyen jellegű lakóövezeteket. Így kerülhet most sor az ingatlan elbontására.  Minden egyes bentlakóval meg kellett egyezni, ők a jövedelmi viszonyaiknak és egészségi állapotuknak megfelelően jutottak lakhatáshoz szociális szállásokon. Elmondhatjuk, hogy a mai nappal az önkormányzatnak sikerült felszámolnia ezt a szegénytelepet  - így az alpolgármester.


Az épületet záros határidőn belül lebontják, szeretnék ugyanis elejét venni annak, hogy illetéktelenek szállják meg. Annyi bizonyos, hogy utána egészségügyi fertőtlenítésre lesz szükség a területen. Arra a kérdésre, hogy mi lesz a terület sorsa, még nincs határozott elképzelés.

Ötletek vannak, mindenképpen a szombathelyi lakosok lakhatási problémáinak megoldására szeretnék hasznosítani a területet, mondta el Marton Zsolt. Annyi már bizonyos, nem kereskedelmi célokra fogják hasznosítani a területet.

Szakály Gábor tanácsnok ehhez kapcsolódóan a megváltozott lakásrendelet gyakorlati tapasztalatairól beszélt, majd hozzátette:  jó úton haladnak ezen a téren, de van még teendő bőven.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!