"Véletlenül lettem rendőr..."

Szombathely - Dr. Szalai Ferenc alezredes, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Munkája nemcsak abból áll, hogy tartja a kapcsolatot a médiával, ennél sokkal szerteágazóbb. Feladatairól, a média elvárásainak változásáról és az újságírók nyomozói munkájáról váltottunk szót négyszemközt a sajtóreferenssel.

Bajdó Bettina

- Véletlenül lettem rendőr, s a sors hozta úgy, hogy Vas megyében telepedtem le - kezdi a beszélgetést dr. Szalai Ferenc. Hozzáteszi: Budapesten született, ott nőtt fel, az általános és középiskolát is itt járta. 

- Sorkatonaként kerültem Szombathelyre, s másfél évig szolgáltam a vasi megyeszékhelyen - folytatja a sajtóreferens. - A szolgálat alatt többekkel azon mesterkedtünk, hogy valahogyan hivatalos engedélyt szerezzünk a heti kétszeri kimaradáshoz. Mivel korábban sportoltam és zenéltem egy szimfonikus zenekarban, ez jó ürügynek látszott. Felvetődött, hogy mivel az 1988-as Ki mit tud-on, a Garasi laktanya és az óvónőképző vegyes kórusa bejutott  a televíziós döntőbe, mi is szeretnénk hasonló énekkart alapítani. Megkaptuk hozzá az engedélyt, heti kétszer járhattunk ki próbálni, s itt ismerkedtem meg a feleségemmel is. Ez volt a fő oka, hogy itt maradtam a megyében.

 A sajtóreferens hozzáfűzi, hogy a gimnázium után többnyire segédmunkásként dolgozott, majd a katonaéveket követően elvégezte a tanárképző főiskolát, történelem-könyvtár szakon diplomázott, de tanárként nem talált állást. Mivel feleségével - és azóta már két fiú gyermekükkel - Sárváron élnek, ezért helyben szeretett volna elhelyezkedni, s akkor jött a nagy lehetőség. 

- A rendőrség úgy döntött, hogy nyit a civilek felé, s polgári diplomásoknak hirdettek meg állásokat - emlékszik vissza a referens. - Bekerültem a testületbe, s rögtön a sárvári bűnügyi osztályon dolgozhattam. Időközben bűnügyi-nyomozói képesítést szereztem a főiskolán, tisztté léptettek elő, így volt lehetőségem belekóstolni a nyomozói munkába is. A rendőrségnél végigjártam a ranglétrát, majd 2002 februárjában kineveztek a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferensévé. A tanulást azonban a mai napig nem hagytam abba, nemrég jogi diplomát szereztem, s alezredessé léptettek elő. Nagyon szerteágazó a munka, s nemcsak abból áll, amit az emberek látnak belőle, belső feladatokat is el kell látni. Napi 24 órában  rendelkezésére kell állnom, emellett a rendőrségi híreket naponta el kell küldenem a sajtóhoz, ám előtte a rendőri szaknyelvet át kell fogalmaznom, hogy mindenki számára érthetővé váljon a jelentés. A lehetőségekhez mérten figyelem a sajtó és internetes fórumokat, s tájékoztatom a vezetőket, a főkapitányt. Közleményeket, felhívásokat teszek közzé, rádiós és televíziós interjúkat is adok, sajtótájékoztatókat szervezek. Emellett belső feladatok is vannak, a belső újságot hírekkel kell ellátni, s a faliújságot is gondozni kell. S sorolhatnám még. 

A sajtóreferens feladata eljuttatni a híreket a médiához, mely ezáltal eljut az olvasókhoz, nézőkhöz, hallgatókhoz is. Ez nem könnyű feladat - állítja Szalai Ferenc, az információknak ugyanis többszörös szűrőkön keresztül kell átmenniük. Az állampolgárnak vannak személyhez fűződő jogai, amit szem előtt kell tartani, s a nyomozás érdekében sem hozhatnak nyilvánosságra bizonyos információkat. Emellett vannak államtitkok, az ügyek során szolgálati titkok is keletkeznek, szigorúak az információkiadás szabályait, s vannak belső normák, melyek szűkítik a lehetőségeket. 

- A tényszerű, korrekt tájékoztatás az egyetlen fegyverünk - magyarázza. - A mai világban fontos a gyorsaság, hogy hírek minél előbb eljussanak az emberekhez, viszont nekünk rövid idő alatt kell összeszedni tényszerű és közölhető információkat a balesetekről, bűnügyekről. Ez nem könnyű feladat. 24 órás szolgálat. Eleinte még görcsbe rándult a gyomrom, amikor éjjel megszólalt a szolgálati telefonom, de az évek alatt ehhez is hozzá lehet szokni. A családom elfogadta, hogy hiába van hétvége, vagy hiába telt le a munkaidő, én akkor is elsősorban rendőr vagyok. Így, ha szól a telefon, akkor menni kell dolgozni. Fel kell venni az egyenruhát, s ki kell állni a kamerák, fényképezőgépek elé és nyilatkozni kell.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!