Vizes vb: Kis Gergő újabb bronza, Verrasztó Dávid hatodik

Kis Gergő a 800 m gyors után 1500 méteren is bronzérmes lett a sanghaji vizes világbajnokságon: a 23 éves magyar úszó a zárónapi döntőben új országos csúccsal csapott célba harmadikként. A helyi idő szerint vasárnap este másik magyar szereplője, Verrasztó Dávid a hatodik helyen végzett 400 m vegyesen.

MTI

Kis sokáig hatodik volt, aztán fokozatosan jött előre, 400 méternél az ötödik, 950-nél pedig már a negyedik pozícióban haladt, majd rendületlenül nyomult tovább: 350 méterrel a vége előtt vette át a harmadik helyet, és hatalmas hajrában meg is őrizte azt. A bronzérmet jelentő, s új magyar csúcsot érő ideje: 14:45.66 perc!
   
Verrasztó, a tavalyi budapesti Eb ezüstérmese, a selejtezős teljesítményétől kevéssel elmaradva (4:15.01 p) 4:15.67 perc alatt tudta le a távot, s utóbb okkal volt kissé bosszús amiatt, hogy legjobbjával érmes lehetett volna.
   
A 400 m vegyes másik magyar indulója, Cseh László az esti fináléban már nem szerepelhetett, a vasárnap délelőtti előfutamból ugyanis nem jutott tovább a 2010-es Európa-bajnok, a 200 m vegyes sanghaji bronzérmese. A többszörös világbajnok és olimpiai ezüstérmes hatalmas - és kellemetlen - meglepetést szerezve csak a 22. időt úszta (4:22.26 p), s kiesett...
   
Kiss László szövetségi kapitány utóbb szomorúan mondta:
   
"Ma volt itt, Sanghajban a legrosszabb az idő, mióta itt vagyunk, és a rettenetesen párás levegő a legrosszabbat tette az asztmával küzdő Lacival, aki elfeketedett szájjal jött ki a medencéből, alig kapott levegőt. Csoda, hogy egyáltalán végigbírta a számot..."
   
A nők 400-as vegyesselejtezőiben is két magyar próbálkozott - egyformán eredménytelenül. Sem az Európa-bajnoki bronzérmes Jakabos Zsuzsanna, sem - világbajnoki címvédő létére - Hosszú Katinka nem jutott tovább az előfutamból. Előbbi összesítésben a 10. lett, utóbbi pedig még hátrébb, csak a 15. pozícióban végzett.
   
Meghiúsultak a 4x100 méteres férfi vegyesváltóval kapcsolatos magyar remények is: a Bernek Péter, Gyurta Dániel, Biczó Bence, Kozma Dominik összetételű négyesnek a legjobb tizenkét staféta közé kellett volna beférkőznie, hogy már most biztosítsa helyét a jövő nyári olimpiára, de a terv nem vált valóra. Ráadásul nemcsak a nyolcas döntő úszott el, hanem egyelőre a londoni kvóta is, a kvartett tudniillik csak a 15. lett, mindössze két rivális váltót megelőzve.

Jancsó Kornél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!