Vonzó wellness: a nyugat-dunántúli régió erősített pozícióján

Az első nyolc hónapjában a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken 5,1 millió vendég 13,6 millió éjszakát töltött, ami tavalyihoz hasonló a forgalmat jelent.

Erős D. Zoltán

A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és vendégéjszakák száma 2010 első nyolc hónapjában az előző évhez viszonyítva lényegében változatlan volt, a szálláshelyek árbevétele folyó áron alig emelkedett. Ezen belül a forgalom 70 százalékát képviselő szállodák vendégforgalma mind a nyolc hónapban élénkült az elmúlt évhez képest. A belső kereslet továbbra is hanyatlik, így a belföldi vendégforgalom az előző évi alacsony bázishoz képest is csökkent.

A külföldi vendégek száma ugyanakkor 4 százalékkal élénkült, de ez is csak a 2006. évi teljesítmények közelébe hozta az ágazatot.  2010. januáraugusztusban 2 millió 304 ezer külföldi vendég 6 millió 530 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 4 százalékkal nőtt, miközben a vendégéjszakák száma stagnált.

A  külföldivendég-forgalom jelentős részét realizáló szállodákban, a magasabb kategóriákban (öt-, négycsillagos  egységek) jelentős növekedést jelentettek a szálláshelyek, a vendégek száma közel egyötödével, a vendégéjszakák száma 1117 százalékkal bővült. Az alacsonyabb kategóriákban (három-, kettő-, egycsillagos egységek) viszont csökkenést regisztráltak az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az első nyolc hónapban a kereskedelmi szálláshelyeken 2 millió 770 ezer belföldi vendég 7 millió 97 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 2, az éjszakák száma 1 százalékkal mérséklődött  tavalyhoz képest. A belföldivendég-forgalom visszaesése a kilenc turisztikai régióból ötöt érintett.

A legnagyobb mértékű  bővülést  a Nyugat-Dunántúlon regisztrálták, ahol több mint 10 százalékkal növekedett a vendégéjszakák száma. Az országos tendenciákkal szemben régiónkban a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma növekedett nagyobb arányban. A régió helyzetének erősődésében szerepe volt a wellness szállodák népszerűsége növekedésének.

Az év első nyolc hónapjában országosan 27,9 százalékkal  növekedett  a wellness szállodákban a vendégek száma. A  vendégéjszakák száma még ennél is dinamikusabban, 33 százalékkal bővült. Az ország több mint 100  wellness szállodájában eltöltött  vendégéjszakák száma meghaladta 1,5  milliót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!