Civil

2015.09.28. 12:24

Vitéz Veder Mihályra emlékeztek - Felújították a tüzér tábornok síremlékét Szombathelyen

Szombathely - Cserkészek, katonák, hagyományőrzők és érdeklődők a szombathelyi Szent Márton úti temetőben vitéz Veder Mihály tüzértábornok és cserkészvezető felújított síremlékének átadására és megáldására gyűltek össze szeptember 25-én.

Civil Tudósítónktól

A síremlék a Nagy Háborús Emlékév programsorozat keretében Fülöp András kezdeményezésére újult meg, aki szervezője volt az eseménynek. A kivitelezési munkálatokat a Vas Megyei Temetkezési Kft. végezte, ennek igazgatója, Kiskós Ferenc mondott köszöntő beszédet. Kiemelte: „Ahhoz, hogy méltó módon lehessen felkészülni a következő jubileumi Szent Márton-évre, fontos, hogy síremlékek újuljanak meg, élettörténetek elevenedjenek meg!”

Emlékező beszédet mondott dr. Ravasz István alezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa, aki a tábornok katonai pályájáról beszélt. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a magyar királyi honvédségen belül a tüzér fegyvernem megszervezésében kiemelkedően fontos szerepet töltött be vitéz Veder Mihály. Hamza István cserkésztiszt, vitéz Veder Mihályról, mint a MCSSZ III. Nyugat-magyarországi Kerületének elnökéről és szervezői munkásságáról mondta el gondolatait.

A felújított síremléket Németh Tamás vépi plébános, cserkész segédtiszt áldotta meg.

Koszorúzással, a Szózat eléneklésével folytatódott a megemlékezés, végül a „Takarodó” hangzott el. A megemlékezésen  a 350. számú Szent Márton Cserkészcsapat közreműködött.

Fülöp András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!