Civil

2016.04.27. 12:18

Vas megyei ifjú énekesek és népzenészek Gencsapátiban - Mutatjuk, kik kaptak minősítést

Gencsapáti -A Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Irodája a Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtárral együttműködve rendezte meg hétfőn a XVIII. Vas Megyei Gyermek és Ifjúsági Csoportos Népdaléneklési és Népzenei versenyt.

Civil Tudósítónktól

A hagyományhű népdaléneklés népszerűsítése és az utánpótlás kinevelésének céljával indította el a Vasi Népdalstúdió a 90-es években a Vas megyei csoportos népdaléneklési versenyt, amely az utóbbi években egészült ki csoportos népdaléneklési és népzenei versennyé. Ma már az egykori népzenészek és énekesek hozzák a tanítványaikat, növendékeiket a Vas megyei megmérettetésre.

A már hagyománnyá vált versenyre népdalt éneklő és népzenét játszó duók, triók és csoportok jelentkezhettek egy szabadon választott népdalcsokorral, amely egy-egy tájegységről válogatott népzenei anyagot tartalmazhatott. A rendezvény célja az volt, hogy bemutatkozzanak egymásnak a népzenét, népdaléneklést tanuló fiatalok. Lehetőség nyílt a műhelyek közötti tapasztalatcserére, szakmai, baráti találkozásra, valamint cél volt a tehetséggondozás, a népdalénekes és a népzenei közösségek építése, szakmai munkájuk segítése.

A versenyre 12 produkcióval, 78 gyermek és fiatal népdalénekes és hangszeres népzenész érkezett Bükről, Gencsapátiból, Gyöngyösfaluból, Kenyeriből, Kőszegről és Szombathelyről. A házigazdák Varga Albin, a művelődési ház igazgatója és Tanai Erzsébet, a Vasi Népdalstúdió vezetője voltak.

A felkészítő tanárok munkájának kiemelkedő minőségét jelzi, hogy az egységes, országos szakmai pontrendszer alapján a zsűri négy együttest kiemelt arany, hatot arany és két együttest ezüst oklevéllel jutalmazott.

Kiemelt arany minősítést kaptak: Szabó Bence Benjámin-Szabó Domokos Péter Szombathely, Hangyaboly Együttes Szombathely, Gerlice Népdalkör Szombathely, Keltike Együttes Bük.

Arany minősítést kaptak: Kökörcsin Együttes Gencsapáti, Füzi Blanka-Füzi Hanna Kőszeg, Napvirág Együttes Bük, Pipitér Együttes Gyöngyösfalu, Jandrasovics Regina-Mihácsi Réka Kenyeri, Rábamenti Citerazenekar Ifjú Citerásai Kenyeri.

Ezüst minősítést kaptak: Csicsergő Együttes Gencsapáti, Völgyi András-Szemes Barnabás Szombathely.

A kiemelt arany minősítést kapott együttesek automatikusan meghívást kaptak a Vas megyében születtem... Vas Megyei Népzenei Együttesek találkozójára, amelyet szeptember 2-án Bükön rendeznek meg.

Amíg a zsűri dolgozott, a házigazda intézmény jóvoltából a versenyen résztvevő gyermekek és kísérőik helyi kézművesek foglalkozásain próbálhatták ki a fonást és papírhajtogatást, nemezelést, textiljáték és a nádsíp készítést. Az eredményhirdetés után minden felkészítő tanár meghallgathatta a zsűri dicsérő szavait és építő kritikáit is a csoportokról és közösen megbeszélhették a fejlesztendő területeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!