Civil

2017.02.06. 11:00

A gyengénlátó fiúnak sokat segít a tanulásban az informatika

Szombathely - Országos pályázaton nyert díjat Csiszár Tamás, a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének (VGYVE) tagja.

Civil Tudósítónktól

Vak és gyengénlátó, 12 és 18 év közötti fiatalok számára hirdetett esszépályázatot a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság Mit jelent számomra a digitális világ? –előnyök és veszélyek címmel. A pályázatra Csiszár Tamás is adott be pályamunkát. Az elismerő oklevelet és érmet nemrég vehette át Budapesten dr. Péterfalvi Attilától.

Csiszár Tamás már két éve tagja a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének. Sokszínű, érdeklődő fiatalember. A számítógép és az internet sokat segít a mindennapjaiban, hiszen a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban tanul.

Fotó: Kopcsándi Gyula

Hogy mit jelent a számára az internet? Erről díjnyertes munkájában így ír Csiszár Tamás:

„Számítógéppel kapcsolatba úgy tizenhárom évvel ezelőtt kerültem először. No, nem úgy, hogy használhattam, néha anyukám meséket engedett nézni, illetve hallgatni rajta. Csodálkoztam is, amikor bekerülve az általános iskolába, sok osztálytársam már a számítógépes játékok bűvöletében élt. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy nekem többet olvastak könyvekből, és a mai napig sem lettem játékfüggő.

Fotó: Kopcsándi Gyula

Az első osztályban hamar nyilvánvaló lett, hogy szükségem van a tanuláshoz egy olyan laptopra, amelyet az iskolába is magammal tudok vinni. Miután ezt megkaptam, jóval könnyebb lett az iskolai munka és az otthoni tanulás is. Kezdetben még nem tudtunk digitális tankönyveket beszerezni, ezért anyukám szkennelte be a könyveimet. Ez bizony nem volt olyan egyszerű dolog, hiszen a gép a szöveges dokumentumokat is képként kezelte, ezért rengeteg utómunkát igényelt a szöveg javítása, konvertálása, hogy hallgatható legyen számomra.

Akkoriban még jó szövegfelolvasó programmal sem rendelkeztem, szóval egy csomó nehézségen kellett átrágni magunkat, mire tanulható tananyaghoz jutottam. Természetesen az iskola és tanáraim segítsége is elengedhetetlen volt mindehhez. Később már az iskola biztosított laptopot és a digitális tananyagot is megkaptam. Ekkor nagyságrendekkel javult a helyzet, sokkal könnyebben tanultam. Egy pályázaton nyert Jaws felolvasóval dolgozom a mai napig is. Hogy milyen hangon olvas fel?

Fotó: Kopcsándi Gyula

Hát a Darth Vader és a Törppapa között valahol. Én már hozzászoktam, de ha valaki meghallja a gép hangját, szörnyülködve emeli égnek a karját. Remélem, a jövőben a fejlesztők javítani fognak a felolvasás élvezeti értékén, hiszen mint minden területén az informatikának, itt is rohamléptekkel fejlődik a technika."

Február elsején a VGYVE székházában gratulált Csiszár Tamásnak a Lions Klub részéről Márkus Árpád is. Elmondta Tamásnak, hogy a klub nagyra értékeli és támogatja azokat a fiatalokat, akik többet tesznek le az asztalra, mint az átlag.

Fotó: Kopcsándi Gyula

A VGYVE részéről Bősze György e-mailben gratulált Tamásnak a kiemelkedő teljesítményéért.

Kopcsándiné Zsuzsa

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!