Civil

2017.02.08. 08:57

Falujuk értékeit kutatják a hegyháti iskolások

Oszkó – Helyiek a hegyháti értékek nyomában címmel indult novemberben az a program, amelyben a Hegypásztor Kör négy iskolával karöltve vesz részt.

Civil Tudósítónktól

Az iskolások, miután szakmai felkészítést kaptak az értékekkel és a gyűjtés módszerével kapcsolatban, azonnal felkerekedtek, hogy a saját falujukban kérdőíves, élőszavas gyűjtést végezzenek az idősebb korosztály körében.

Fotó: válogatás a gyerekek által archivált fotókból

A gyerekek a hagyományos paraszti életmódhoz kötődő szokásokat, a település természeti és épített értékeit kutatják.

Fotó: válogatás a gyerekek által archivált fotókból

Fényképeket készítenek, régi képeket gyűjtenek, archiválnak. Hamarosan végére érnek a gyűjtésnek, amelyből előbb bemutató, később kiállítás készül. Mindegyik érintett település helyet kap majd egy készülő bemutatkozó kiadványban. A program április végén lendvai kirándulással zárul, amelynek során a muravidéki magyarság értékeivel ismerkedhetnek meg a részt vevő gyerekek.

Fotó: válogatás a gyerekek által archivált fotókból

- A gyűjtött értékek a települési és a vasvári könyvtár által létrehozandó értéktárba is bekerülnek – mondja Drimmer Lászlón  Kati, a program koordinátora.

Fotó: válogatás a gyerekek által archivált fotókból

- A gyerekeknek egyrészt a saját településükön élő idősekkel is személyessé válik a kapcsolatuk, másrészt azokat a helyi értékeket is felismerik, amelyek mellett eddig elmentek.

Nagy Csilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!