Civil

2017.06.26. 07:36

Versek, dalok fehér asztal mellett: éltető irodalom

Kőszeg - A kőszegi Arany Strucc étteremben rendezte meg a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete és a Pannon Egyetem Kőszegi Kampusza Tudomány a kocsmában című sorozatának legutóbbi előadását, melynek témája a dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész nevéhez fűződő 12 legszebb magyar versprogram volt.

Civil Tudósítónktól

Németh Szilárd, az egy éve kezdődött sorozat szervezője elmondta: az előadások célja, hogy a több szakterületet érintő tudást, amellyel az intézet foglalkozik, közérthető módon megosszák a városban és a környékén élő emberekkel, összekapcsolják a nyitott, egymással együttműködni kívánó előadókat és érdeklődőket. Havonta egy előadást tartanak a város éttermeiben, vendéglátóhelyein, igyekeznek mindig érdekes, aktuális témákkal megszólítani közönségüket.

FotóTátrainé Kulcsár Irén

Dr. Fűzfa Balázs részletesen beszélt a versprogram keletkezéséről: 2007 tavaszán tanítványaival Koltóra látogattak és ott érlelődött meg benne az elhatározás, hogy kísérletet tegyen a 12 legszebb magyar vers összeállítására. A válogatást illetően bizonyára sokan nem értenek egyet vele, neki is fáj a szíve Szabó Lőrincért, Balassi Bálintért és másokért, de mint hangsúlyozta, az általa kiválasztott tucatnyi vers az ő legszebb tizenkettője. A 12 vershez szorosan kapcsolódik a Jordán Tamás által megálmodott Nagy versmondás kezdeményezés: a költők nevéhez fűződő helyszíneken diákok százai, ezrei szavalták a színésszel együtt az aktuális verset.

FotóTátrainé Kulcsár Irén

A határainkon is átnyúló, 2007–13 közötti lezajlott program éveiben 12 tudományos konferenciát rendeztek, alkalmanként 40–50 előadás hangzott el, megjelent 12 kötet, 12 film és 12 ezer versmondó diák szavalta a magyar irodalom remekeit. Mindez azt bizonyítja – hangsúlyozta közönsége előtt a tanár –, hogy a vers összeköt, az irodalom kapcsolatokat, megértési lehetőségeket teremt emberek között, egy remekmű mindig újra tanítja használni a nyelvet a legmagasabb rendű formában. Érdekességként elmondta, hogy Pusztay János professzor 2012-ben a versválogatást hét finnugor nyelvre fordíttatta, egyedülálló kiállítású kötetben jelent meg a 12 legszebb magyar vers, ezt kapták ajándékba a siófoki finnugor világkongresszus résztvevői.

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Sokan kérdezik dr. Fűzfa Balázstól, hogy lesz-e folytatás és mikor. A válasz: a professzor kérésére már összeállított egy kötetet a 12 legszebb magyar novellából és tervezi az 50 legszebb magyar vers válogatását is.

Az irodalmár szerint a 12 legszebb magyar versprogram az élményközpontú irodalomtanítás meghatározó része. Már az 1990-es évek elejétől vallja és hirdeti, hogy élményszerűvé kell tenni az irodalomtanítást, túl kell lépni a költők, írók életrajzainak bemagolásán, és lehetőséget kell adni a diákoknak arra, hogy a művek tanulása közben meg tudják fogalmazni és ki merjék mondani saját gondolataikat, hogy megismerhessék az alkotás örömét. Büszkén említette, hogy kérésére és biztatására diákjai megírták mind a 12 vers slam poetry változatát, amely kis füzetben megjelent, és tartalmazza az eredeti és az átírt változatot is.

Az előadáson szerepelt két egykori tanítványa: Rozmán Kristóf egyetemista, aki József Attila és Vörösmarty Mihály gyönyörű versei mellett nagy sikerrel szavalta slam poetry költeményét is, Nagy László versének átiratát. Varga Bence magyartanár közismert verseket zenésített meg, és saját gitárkísérettel énekelte el a közönség örömére.

FotóTátrainé Kulcsár Irén

Dr. Fűzfa Balázs szerint a nyelv és a költészet az egyetlen eszközünk, amelynek segítségével megpróbáljuk megragadni a lehetetlent, megpróbáljuk leírni a végtelent és megpróbáljuk elhinni Weöres Sándorral együtt, hogy „bennünk van a létra”. Ezért adta a „12 legszebb vers” programnak, mozgalomnak ezt a jelmondatot: Irodalom nélkül lehet élni, csak nem érdemes

 

 

Tátrainé Kulcsár Irén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!