Civil

2017.08.23. 08:11

Emléktáblát avattak a 800 éves Csehimindszenten

A faluban fontosnak tartják az értékek megőrzését.

Civil Tudósítónktól

Csehimindszent – Emléktáblát avattak a település nyolcszáz éves évfordulója alkalmából a Mindszenty József Emlékháznál az államalapítás ünnepét megelőző napon. A Csehimindszent Jövőjéért Alapítvány és az önkormányzat jóvoltából az avatást értékőrző rendezvénnyel kötötték egybe.

Fotó: Gaálné Pápai Viktória - Fukszberger Imre, Csehimindszent polgármestere és vendége, Zágorhidi-Czigány Balázs, történész ünnepélyesen leleplezi a Csehimindszent 800 éves története tiszteletére készíttetett emléktáblát.

Pirkadatkor a csehimindszenti asszonyok alapanyagokkal teli kosarakkal a karjukon, gyúródeszkákkal, dagasztó teknőkkel felszerelkezve érkeztek az emlékház udvarára, ahol már begyújtva várta őket az éhes kemence. A gyakorlott kezek alatt sorban készültek a kenyér- és rétestészták, majd csukott ajtó mögött keltek az emlékház egyik csendes helyiségében. A fürge ujjú asszonyok többször is bemutatták a réteskészítés fázisait, a falu apraja-nagyja örömére egészen a kóstolásig. A naphosszat dolgozó asszonyokat, a segítőkész férfiakat, a kiskuktákat és a vendégeket az asztalokon friss grillen sült húsok várták. A legkisebbek tátott szájjal figyelték, ahogy a kövér kenyértészták egy hatalmas lapátra csücsülve kerülnek a kemencébe, és „úgy érkeznek ki, mintha a bolti polcról emelték volna le őket"- csodálkozott az egyik kisfiú. Amikor aztán a vajköpülésre került sor, kis kezeiken tapasztalták, „mekkora kitartást igénylő munka is a vaj készítés és mennyivel könnyebb kivenni a hűtőszekrényből"- mondta kacagva egy pici lány, a cekker készítés pedig már végképp lenyűgözte nem csak a gyerekeket, de a kíváncsi felnőtteket is.

Délután a csehimindszenti Asszonykórus ünnepélyes magyar dalai, majd Verebélyiné Prédli Tímea verselése előzte meg Fukszberger Imre polgármester köszöntőjét. A Mindszenty József Emlékház falára felhelyezett emléktáblát, Tóásó Tibor kőfaragó, és Szabó Imre fia Béla, szobrász munkáját dicsérő emléktáblát Zágorhidi-Czigány Balázzsal leplezték le. A történész a későbbiekben Csehimindszent és a környező falvak eseménydús történelmébe kalauzolta a megjelenteket. Az emléktáblát Déri Péter esperes megáldotta, majd a közösség ajkáról felcsendült a Himnusz az ünnepség méltó befejezéseként.

A meghitt hangulatban asztalhoz ülő vendégekre a kemencében pirosra sült csülkök várakoztak, és megkezdődött a sötétedésig tartó közös vacsora.

Fotó: Gaálné Pápai Viktória - A kicsik ellesik a rétes feltekerésének fortélyait.

Az újonnan felavatott és megáldott emléktábla mindenkor emlékezteti a helyieket, hogy őseik honnan indultak, hová érkeztek. Az utókor számára magukkal hozott történeteket, értékeket az ő hivatásuk megosztani másokkal.

 

Gaálné Pápai Viktória

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!