Civil

2018.01.14. 14:46

Hölgyeknek vallott szenvedélyéről Szombathely szerelmese

Spiegler Tibor helytörténeti gyűjtő érdekes és értékes előadását hallhatták legutóbbi összejövetelükön a TIT Hölgyklub tagjai, címe: Keresztül-kasul Szombathelyen.

Civil Tudósítónktól

Fotók: Tátrainé Kulcsár Irén

 

Fotók: Tátrainé Kulcsár Irén

A városszerte ismert gyűjtő – egy személyben a nemrég alakult Helytörténeti Klub egyik szervezője is – tulajdonában rengeteg képeslap, fotó, helytörténeti könyv, térkép, érem és sajtótermék található, hosszú évtizedek óta hódol szenvedélyének.

Fotók: archív, Spiegler Tibor gyűjteményéből

„Számtalan fotóm van a régi Szombathelyről, beleszerettem ezekbe a felvételekbe, ritka kincs, ha korabeli fényképeket nézegethetünk” vallotta meg közönségének. Vetített képes előadásában olyan felvételeket mutatott szombathelyi épületekről, szobrokról, emlékekről, amelyek már vagy egyáltalán nincsenek meg városunkban, vagy más formában, átépítve láthatók. Keresztül-kasul vezette hallgatóit Szombathelyen, egy kicsit a saját szemszögéből mutatta be a vasi székhelyt, a „magyar Nyugat” egykori királynőjét.

Fotók: archív, Spiegler Tibor gyűjteményéből

„Jó építészek dolgoztak ezen a vidéken a régmúltban és az újkorban is”, hangoztatta meggyőzően, és ezt bizonyítandó, korabeli fotókat mutatott, a többi közt Rauscher Miksa (1850–1934) kiváló építész munkáiról: a Huszár úti laktanyát, a Herczeg (Palace) szállót és kávéházat, amelynek berendezése igazán nagyvilági, polgári hangulatot árasztott. Szombathely számos szép épületet köszönhet a Felvidékről származott építésznek, a magánházaktól a középületekig, de sajnos, kevés alkotása maradt fenn eredeti alakjában, sok elpusztult a bombázásokban, vagy időközben átalakították.

Fotók: Tátrainé Kulcsár Irén

Érdeklődéssel nézte mindenki az első világháborús hősi halott tűzoltók emlékművéről készült fotót, amely a mai Ady téren állt és 1934 szeptemberében avatták fel, majd az 1950-es években eltűnt: az előadó szívesen állna egy polgári kezdeményezés élére, akár közadakozásból újra fölállítandó az emlékművet.

Ugyancsak az első világháborúhoz kapcsolódott a fából készült, feketére festett Vasvitéz szobor is, amelyet 1915.október 24-én a Horváth Boldizsár téren állítottak fel: vasból, ezüstből és aranyból készült emlékszögeket lehetett beleverni és az eladásukból befolyt összeget hadirokkantak és hadiárvák megsegítésére fordították. Az időközben ugyancsak eltűnt szobrot két évvel ezelőtt találták meg Sopronban, majd a Savaria Múzeumban helyezték el.

Fotók: archív, Spiegler Tibor gyűjteményéből

Spiegler Tibor nagy kedvence a Szent István parkban 1906-ban átadott faszerkezetű kioszk-épület, melyet ugyancsak Rauscher Miksa tervezett, és helyi mesterek, iparosok készítettek az utolsó szögig. Nagyon népszerű kiránduló- és találkahely volt, villamossal bárki megközelíthette a város zöld tüdejét. A vendéglősök jó programokat szerveztek: hétvégeken katonazenekar játszott a pavilonban, fővárosi művészek léptek fel, dalversenyt rendeztek, és ott láthattak a szombathelyiek először bioscop(= filmvetítő, amelyet 1895-ben két német feltaláló és filmkészítő, a Skladanowsky fivérek fejlesztettek ki) – előadást, amely már megközelítette a mozgófilm-élményt. Sajnos, már ez az épület sincs meg, leégett.

Számos nagyon szép épületről készített korabeli fotót mutatott még a jeles helytörténeti gyűjtő az érdeklődő közönségnek, köztük olyan alkotásokról is, amelyekre, bár naponta elmennek mellette, nem figyeltek föl rá...

 Tátrainé Kulcsár Irén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!