Az iskolai osztálytalálkozók mintájára

2018.10.04. 07:00

Ahol egy lépcsőház közösséget kovácsol

Az iskolai osztálytalálkozók mintájára ebben az évben már hetedik alkalommal rendezte meg egy lakóközösség a városban az úgynevezett F lépcsőház-találkozót.

Civil/Horváth Gyula

Régi és új lépcsőházlakók, akik rendszeresen szükségét érzik a találkozásnak

Fotó: Horváth Gyula

1975 decemberében kezdődött a történet: Körmenden átadták a 208 lakásos társasház F lépcsőházát is, beköltöztek az új lakók. A zömében harminc év alatti fiatal párok ismeretlenül kerültek hirtelen „egy fedél alá”. Közös gondok, közös örömök kovácsolták össze őket, máig tartó barátságok születtek. Aztán az évek, évtizedek múlásával a családok gyarapodtak, a gyermekek nőttek, a lakók cserélődtek, a kapcsolatok lazultak.

Régi és új lépcsőházlakók, akik rendszeresen szükségét érzik a találkozásnak
Fotó: Horváth Gyula

Az egykori lakótársak egyszer Hévízen találkoztak, és ennek a véletlen találkozásnak az eredményeként született meg a régi barátok összehívásának gondolata. Az idén pedig már hetedik alkalommal szervezték meg az F lépcsőház-találkozót. A helyszín ebben az évben – a cég nyugdíjasainak köszönhetően – az Egis vízisport-telepe volt.

A résztvevők – akik Kemestaródfáról, Nádasdról, Szom­bathelyről, Balatonfenyvesről és természetesen Körmendről érkeztek – szükségét érezték a találkozásnak. Az összejövetel immár a hagyományoknak megfelelően indult. A gyülekezők megkóstolták egymás pálinkáját, ettek egymás süteményéből, pogácsájából. A vacsora előtt az ötletgazda-szervezők – akik Zalaháshágyon laknak – arra kérték a 21 fős társaságot, hogy egyperces néma felállással emlékezzenek a lépcsőház nemrég elhunyt „nagymamájára”, Panka nénire.

A bőséges, ízletes vacsorát – mint mindig – a helyben lakó vendéglős kínálta a népes társaságnak a borokkal együtt. A késő estig tartó beszélgetés végén közös énekléssel búcsúztak a volt és jelenlegi lakók, mondván: jövőre – immár nyolcadik alkalommal – ismét találkozunk, remélhetően mindenki örömére!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!