Civil

2016.08.27. 16:53

A vértanúhalált halt Brenner Jánosra emlékeztek

Szent Mónika napján emlékeztek meg az egybegyűltek a Szentgotthárd-zsidai Jó Pásztor (Brenner) kápolna szentelésének huszadik évfordulójáról.

Civil Tudósítónktól

A jubileumi szentmise alkalmával Császár István egyházmegyei kormányzó köszöntötte a szombathelyi egyházmegye papjait és szüleiket, valamint a kápolnához zarándokolt híveket.A szentbeszédet az 1957-ben vértanúhalált halt Brenner János testvére, Brenner József, a veszprémi Boldog Gizella Szeminárium spirituálisa tartotta.

Fotó: Horváth R. László

Homíliájában felelevenítette azt a közel- régmúltban történt eseményt, amikor egy fiatal pap szörnyű halált halt 59 évvel ezelőtt. Mára sok minden kiderült. Kiderült, hogy miért is kellett életével fizetnie Brenner Jánosnak; az is napvilágot látott, hogy az akkori plébánost a rend őrei azokban az időkben „nevelték”, fizikailag rendszeresen bántalmazták. A jelenlévő papok és szüleik, valamint a zarándoktestvérek példát kaptak arról is, hogy miként kell az irgalmasságot gyakorolni, még akkor is, ha az mély sebeket hasít fel.

Fotó: Horváth R. László

A főiskolai docens szólt arról is, hogy az életben kétféle hivatást kap az ember Istentől: a szülői, és a papi hivatást. Példaként említette Szent István királyt, és Szent Mónikát. A szombathelyi egyházmegyei papság Mónika-napi istentiszteletén a hívek közösen imádkoztak az egyházmegye leendő püspökéért, a papi hivatásokért, és Brenner János boldoggá avatásáért.

Fotó: Horváth R. László

A Brenner-kápolnában tartott szentmise az ősi magyar himnusz, a Boldogasszony Anyánk közös éneklésével ért véget.

 

 

 

Horváth R. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!