Civil

2015.07.15. 13:08

Azt keressétek, ami összeköt! A helyiek is felléptek a zsirai falunapon

Zsira – Július 10-11-12-én a település önkormányzata hívta a falu apraját-nagyját a 16. Zsirai Napok rendezvényeire.

Civil Tudósítónktól

Ha nyár, akkor falunapok szerte az országban. Zsirán, ahogy minden településen, egy kicsit ünnep is. Alkalom arra, hogy az emberek megálljanak, örüljenek egymásnak, beszélgessenek azokkal is, akikkel a hétköznapok során alig találkoznak. Nagy Ferdinánd polgármester köszöntőjében a 16. alkalommal megrendezett Zsirai Napok mottójául Szent Pál szavait választotta:

– „Ne azt keressétek, ami széthúz és megoszt benneteket, hanem azt, ami összeköt". Mindannyian különbözünk egymástól, de van egy közös dolog bennünk, mindannyian zsiraiak vagyunk – mondta. A szervezés nem volt könnyű, hiszen sok az elvárás. A programok legyenek szórakoztatóak, változatosak, de egyben értékesek is. Legyen vidámság, játék, de belecsempészhető egy kicsit komolyabb tartalom is. Legyen valami új, de a hagyományokkal se szakítson. Szóljon mindenkinek, gyereknek, felnőttnek, fiatalnak, idősnek. Hát így kapott helyet egy babakiállítás megnyitója, amely minden korosztály számára élményt jelentett. Aki sportolni vágyott, megtehette, ugrálóvár a gyerekeknek (ez is komoly sport néhány évesen); strandröplabda-bajnokság; lövészet immár hagyományosan a Tömegsport Klub Lövész szakosztályának köszönhetően; valamint az elmaradhatatlan foci. A házigazda zsirai csapat a környékbeli települések (Répcevis, Und, Sopronhorpács) focistáit és szurkolóit látta vendégül a szintén hagyományos GSD Kupán. Bár felhő alig volt az égen, elázhatott akárki, hiszen a helyi tűzoltók bemutatójuk közben nem kímélték a közönséget és egymást sem.

Az Ungaresca tagjai a gyerekeket is megtáncoltatták. Fotó: Sodicsné Horváth Gyöngyi

A kézműveskedés szintén hagyomány, de a technika, amelyet bárki kipróbálhatott, újszerű volt. A 2011-ben holland művészek által kifejlesztett paverpol attól népszerű, hogy teljesen egyedi műalkotásokat hozhatunk létre természetes anyagok, illetve ennek a speciális ragasztó- és egyben kötőanyagnak a felhasználásával. Sok szorgos kéz készítette el a „falu képét" e technikával az utókornak Kissné Várallai Vera vezetésével. Bár a polgármester szabadkozott, hogy nem lesz sztárvendég a rendezvényen, a színpadon egymást követték a fellépők. A Savaria TSE táncosai, Papp Piroska és Erhardt György, a csepregi majorettek, Éder Gabee. Az Ungaresca táncegyüttes nagy sikert aratva a közönséget is táncra perdítette, járták gyerekek és nyugdíjasok egyaránt. Azonban minden falunap attól egyedi, hogy megmutatják magukat az ott élők. Táncoltak az Értelmi Fogyatékosok Otthonának lakói és segítőik.

Bábszínésszé változott óvó néni, tanító bácsi, kisgyermek, középiskolás, apuka és anyuka, hogy a délutáni melegben a gyerekek is jól szórakozzanak. Együtt kiáltották a kiskakassal (az anyukák is) „Kukurikú, török császár, kérem vissza a gyémánt fél krajcáromat!" (Tudniillik ő egy illedelmes kiskakas volt!) Megérkezett Kovács Albert operettszínháza is a zsirai énekkar segítségével, hogy megtudjuk, milyen nehéz színészek nélkül premiert csinálni, és szorult helyzetben az ember fia, aki történetesen színházigazgató, csak a családjára számíthat. A népszerű operett slágereket a közönség velük együtt énekelte. Este bál volt a Joker zenekarral; közös vacsora, melynek elkészítéséhez néhány szakács és három nagy bogrács szükségeltetett; karaoke party és tombolasorsolás, kétszer is! Az égiek pártfogásukba vették a rendezvényt, napsütés és fátyolfelhők váltották egymást. Ez a falunap a szórakozáson túl az összefogásról is szólt. Köszönet mindenkinek, aki bármilyen módon tett a közösségért, a rendezvényért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!