Civil

2015.05.05. 09:38

Bolygók közt jártak a séiek

Sé – Kerékpározz többszörös fénysebességgel! – ezzel a mottóval indultak útnak a séiek szombaton a faluház elől. A túrázók célja az volt, hogy „bejárják” a Naprendszert.

Civil Tudósítónktól

Az egész napos asztromajális a Gothard Csillagászati Egyesület és Sé Község Önkormányzata közös szervezésében zajlott. Matisz Attila és Rónay Viktor egyesületi tagok vezetésével a faluház előtti téren felállították Naprendszerünk 1:450 000 000 méretarányosan kicsinyített bolygóit, a Napunkat egy három méter átmérőjű aranyszínű korong szimbolizálta.

Dr. Péntek Kálmán, az egyesület elnöke is részt vett az eseményen, és – a gyerekek nagy örömére – távcsöveket is hozott magával. A délelőtti gyalogtúrán a belső Naprendszer bolygóit: a Merkúrt, a Vénuszt, a Földet és a Marsot „látogatták" meg az érdeklődők. Az igazi kihívást azonban a délutáni oda-vissza 23 kilométer hosszú biciklitúra jelentette, amelynek során egészen a Naprendszerünk utolsó bolygójáig, a Neptunuszig (ezért Ausztriáig kellett tekerniük) jutottak a túrázók.

Bár az utat a dimbes-dombos táj és a széllökések nehezítették, az apróbb „csillagászpalánták" is hősiesen állták a sarat. Az önkormányzat témához illő tortával jutalmazta a túrázókat. Meteoresőben sem volt hiány – A Gothard Csillagászati Egyesület jóvoltából nyalókák záporoztak az égből!

A szombati túra előzményeként Matisz Attila két előadást is tartott Sében – Égi jelenségek és Naprendszertúra címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!