Csákánydoroszló

2013.03.19. 15:56

Megszűnt az önálló hivatal

Csákánydoroszló március 1-től nem tud önálló hivatalt vinni, mert nincs meg az ehhez szükséges lakosságszáma, más környező településekkel pedig nem tudott erről megállapodni.

Kozma Gábor

A csákányiak a kialakult helyzet nyomán még korábban a körmendi önkormányzatához fordultak, egy közös polgármesteri hivatal fenntartása érdekében. Az önkormányzatokról szóló törvény értelmében Körmend nem tagadhatja meg a kezdeményezés teljesítését ez egyébként nem is volt szándékunkban mivel Körmend város, Csákánydoroszló pedig egy vele határos község - mondta el az üggyel kapcsolatban Bebes István körmendi polgármester.

A közös hivatal fenntartása a következőket jelenti: a két önkormányzat továbbra is külön-külön intézi ügyeit, tehát mindegyik önkormányzat megőrzi önállóságát. Csákánydoroszlóban megszűnik az önálló polgármesteri hivatal, helyette egy új hivatal jön létre, a Körmendi Közös Önkormányzati Hivatal, ez lesz a körmendi és a csákánydoroszlói önkormányzatnak is a végrehajtó szerve. A jegyző is ugyanaz a személy lesz mindkét településen. Csákányban kétszemélyes kirendeltség működik, az ügyek egy részét így továbbra is helyben intézik. A kirendeltségen a pénzügyekkel, a hagyatéki, birtokvédelmi, lakás, honvédelmi, mezőgazdasági, erdőgazdálkodási szakterületekkel foglalkoznak.

Az adó- és szociális ügyeket viszont Körmenden intézik hallottuk. Ez a rendszer a 2014-es választások után akár változhat is annyiban, hogy a közösség nem örökre szóló. Egyébként a közös hivatal létrehozása gyakorlati szinten számos problémát szül, például iktatóprogramok összehangolása, szabályzatok összehangolása, ezért időre lesz szükség a gördülékeny működéshez. A körmendi képviselő-testület egyhangúlag támogatta a megállapodás megkötését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!