Csepreg

2016.02.28. 20:08

Dalos pacsirtákkal várták a tavaszt a csepregi óvodások

Csepreg - Zsuzsanna-naphoz kötődő kézműves foglalkozással várták a gyermekeket, a program a Szebb Holnapért Közhasznú Egyesület, a Csepregi Óvoda és Bölcsőde együttműködésével jöhetett létre.

Cseszkó Tamás

Vlasich Krisztián, a város polgármestere, aki egyúttal a Szebb Holnapért Közhasznú Egyesület elnöke is, színesebbnél színesebb papírokkal, ragasztókkal és egy jó adag madáreleséggel érkezett a gyerekekhez, akik lelkesen várták a közös foglalkozást. A helyi óvoda nevelői is kitettek magukért: Kutrovics Andrea, a Méhecske csoport és Csizmazia Tamara, a Süni csoport óvónői segítették az alkotómunkát.

Az iskolába készülő ovisok Vlasich Krisztián polgármesterrel, egyesületi elnökkel alkottak
Fotó: Cseszkó Tamás

A foglalkozáson azok a gyermekek vettek részt, akik ősszel már iskolások lesznek. A szorgalmas kezek pedig gyorsan munkához láttak, PET-palackból készültek a csinos madáretetők, gondolva az újrahasznosításra, illetve a néphagyományhoz kapcsolódóan színes képeket és daloló pacsirtákat alkottak. A néphiedelem szerint ugyanis ha Zsuzsanna napján magasra száll a pacsirta, akkor hamarosan beköszönt a jó idő. Ha a madár reptében még énekel is, akkor biztos, hogy megérkezik a várva várt tavasz. Ha nem énekel a pacsirta, akkor még „be van fagyva a csőre", és még jó ideig tűrni kell a hideg időt. Mivel Zsuzsannát a gyümölcsfák védelmezőjeként is tisztelik, gyakran almafaként ábrázolják. A szervező egyesületi tagok és az óvó nénik segédletével a gyermekek színes almafákat rajzoltak, amelyeket aztán be is kereteztek, és papírból dalos pacsirtákat is hajtogattak. A foglalkozás végén - Kökösy Sándorné intézményvezető közreműködésével - a Nád a házam teteje című dalt és a hozzá illő koreográfiát tanulták meg a gyerekek, akik átélve a délelőtti foglalkozás örömeit, kérték, hogy máskor is szervezzen hasonló programot az egyesület az intézménnyel karöltve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!