Digitália

2024.02.08. 06:00

Elképedünk az új Apple kütyü varázslatától

A Vision Pro az Apple belépője az arcon viselt számítógépek világába.

MW

Forrás: Apple

Elöntik a médiát az új Apple Vision Pro felhasználóit mutató videók: a csodaszemüveget – melynek az ára maga is egy csoda – friss tulajdonosai mintha mindenütt viselnék, ahol csak tehetik.

Szakértők szerint a Vision Pro az Apple belépője az arcon viselt számítógépek világába. Állítólag tíz éve fejlesztik a headsetet – következzék a fekete leves –, melyből a legolcsóbb ára 3499 dollár, azaz egy az egyben átszámítva mintegy 1 millió 260 ezer forint. Ez a harapott almás cég szerint az úgynevezett „térbeli számítástechnika” kezdete. Ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a szemüveg viselői elé eddig nem látott kép- és hangminőségben vetítik a valóság képei – egy szoba, utca, bármi – fölé rétegezve a virtuális valóság tárgyait. A videókból jobban kiderül, mi is történik:

Hihetetlenül egyszerűen működik: csak a fejpántot kell a saját méretünkre állítani, minden más motor- és szenzorvezérelt, automatikus. A headset első felvételekor a lencséket a szemünkhöz igazítja. A beállítás többi része szinte pontosan olyan, mint bármely más iOS-eszközön: ha iPhone-unk van, közel vihetjük a Vision Próhoz, hogy átküldje az összes beállítást. Ha nincs iPhone-unk, akkor manuálisan kell megadni a jelszavakat, de önálló eszközként is jól működik.

A felhasználó fején teljesen elzárja a látást, majd 3D-s videót jelenít meg a körülötte lévő világról az elülső kamerákon keresztül, mintha az eszközön keresztül látna. Viselője egyetlen csettintéssel kerülhet a virtuális valóságba: dolgozhat a számítógépén a Holdon ülve, vagy a konyhájában.

Példátlan a készülék szem- és kézkövető technológiája: mivel szenzorai pontosan látják, hová nézünk, a kijelölést, kattintást csupán a hüvelyk- és mutatóujjunk összeérintésével megtehetjük.

Nagyon igényes kivitelezésű a többi VR headsethez képest, melyek nagyrészt műanyagból készülnek – a Vision Pro háza magnéziumból és szénszálból épült. Fedőüvege rengeteg kamerát és érzékelőt rejt. Van pár nagyfelbontású elülső kamera a videó áthaladásához, lefelé és oldalra néző kamerák a kezek követéséhez, lidar szkenner és TrueDepth kamerák a térkövetéshez, valamint infravörös reflektorok, hogy minden működjön gyenge fényviszonyok között is. Mindezek alatt egy M2-es processzor és az Apple új R1-es térbeli társprocesszora dohog pár ventilátor társaságában, hogy elvezessék a hőt a csúcstechnológiából.

A kijelző apró MicroOLED, összesen 23 millió pixeles, egyenként mindössze 7,5 mikrométer méretű, vagyis körülbelül akkora, mint egy vörösvértest. Az apró pixelek mindegyike három RGB alpixelből áll, amelyek az Apple szerint S-csíkos mintázatban helyezkednek el.

A kijelzők miatt olyan drága – ezek képezik a Vision Pro élményét, amitől az egész működik. Azért ezt látni kell:

Az Apple azt szeretné, ha a vadonatúj Vision Pro headset újdonsült tulajdonosai otthonuk kényelmében élveznék „térbeli számítógépüket”. De ez nem akadályozza meg a szokásos feltűnést keresőket abban, hogy életveszélyes módon úgy tegyenek, mintha az alkalmazásokat lapozgatnák autóvezetés közben.

Az élményért rendesen ki kell nyitni a pénztárcát: 3499 dollár a 256 GB, 3699 dollár az 512 GB, és 3899 dollár az 1 TB tárhellyel szerelt modell. De nem is kell belegondolni, hogy ezek mit jelentenének forintban, mert egyelőre csak Amerikában lehet megrendelni és kizárólag amerikai címre szállítják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!