95 éves volt

2018.07.01. 07:45

Meghalt a Nobel-díjas Arvid Carlsson

Felfedezései betegek millióin segítettek.

Kilencvenöt éves korában meghalt a svéd Arvid Carlsson, aki 2000-ben az orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje volt – közölte a svédországi Salhgrenska Akadémiára hivatkozva a TT helyi hírügynökség.

Tizennyolc évvel ezelőtt három kutató, Arvid Carlsson, illetve Paul Greengard és Eric Kandel kapott orvosi Nobel-díjat, mert együttes munkásságuk elősegítette a normális agyműködésnek, az idegi és elmebetegségek keletkezésének jobb megértését, és a Parkinson kór elleni hatásos gyógyszer kifejlesztését.

Agneta Holmeng, a Salhgrenska Akadémia docense elmondta, hogy Carlsson nagyon jó barát volt, kiváló munkatárs és kutató. Számos, nagy jelentőségű felfedezés szerzője, amelyek számos lelki- és idegbetegségben szenvedő betegek millióinak segített megváltoztatni életük minőségét.

Carlsson professzor figyelt föl a dopamin nevű ingerületáttevő jelentőségére, amelynek az agy bizonyos részeiben fellépő hiánya a Parkinson kórt okozza. A gyógykezelés szempontjából különösen Carlsson doktor munkássága lehetővé tette más, különösen depresszió esetén alkalmazott gyógyszerek hatómechanizmusának megismerését.

A tudós kimutatta, hogy bizonyos, tudathasadás kezelésére használt gyógyszerek rontják az ingerülettovábbítást, blokkolva a dopaminreceptorokat. Ez a megfigyelés jobban szelektáló gyógyszerek készítéséhez vezetett, amelyek a kedélyjavítók modern nemzedékét alkotják.

Borítókép: A kutató 2000-ben / AFP PHOTO EPA / PRESSENS BILD / HENRIK MONTGOMERY

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában