virágállatok

2019.07.02. 16:19

Laboratóriumban nevelt korallokat telepítenek Ausztráliába

A Nagy-korallzátony térsége súlyos károkat szenvedett az elmúlt évek tömeges korallfehéredései miatt, ezen próbálnak meg segíteni.

Az Ausztrália északkeleti partjainál 2300 kilométer hosszan elnyúló zátony északi részét az óceánvíz melegedése miatt 2016-ban, valamint 2017-ben is tömeges korallfehéredés sújtotta. A hidegebb óceánvíznek köszönhetően a délen fekvő zátonyok csaknem sértetlenül átvészelték az elmúlt évek viszontagságait.

A kutatók most ugyanannak a korallfajnak a zátony melegebb, északi vizeiben, valamint a hidegebb, középső területein élő képviselőit keresztezték.

Az Ausztrál Tengertudományi Intézet (AIMS) által vezetett Assisted Gene Flow (Asszisztált génáramlás) projekt célja, hogy az „új generációs” fiatal korallok betelepítése révén növeljék a zátonyon élő virágállatok ellenállását az óceáni hőhullámokkal szemben. Keddi közleményében az intézet ígéretesnek nevezte az első tesztek eredményeit, amelyek a betelepített korallok százainak túlélését mutatják.

Egy townsville-i létesítmény klimatizált víztartályaiban nevelt bébikorallokat márciusban költöztettek át a Nagy-korallzátony egyik térségébe.

Az AIMS tengerkutatója, Kate Quigley szerint a héthónapos korallok örökölték északi szüleiktől a melegnek való jobb ellenállás képességét. A szakember szerint a betelepített virágállatok remélhetőleg időben továbbörökítik ezeket a géneket, hogy a zátonyok jóval ellenállóbbakká váljanak a jövőbeli óceáni hőhullámokkal szemben.

Ezek is érdekelhetik