dübörög a banda

2020.03.22. 09:40

Vadon élő elefántok garázdálkodnak egy délnyugat-kínai falunál

A lakóövezetben keresnek élelmet, megrongálva a tetőket, ajtókat és ablakokat.

Fotós: XINHUA

Fotós: XINHUA

Egy 14 egyedből álló elefántcsorda „garázdálkodik” a délnyugat-kínai Jünnan tartománybeli Menghaj megye egyik falujánál – közölték szerdán a helyi hatóságok.

A tehenek és borjaik alkotta elefántcsordát, valamint a melléjük szegődött három bikát március 9-én észlelték először, és az állatok egészen március 11-ig az erdőben maradtak, ám azután levonultak a lakóövezetbe élelmet keresni, megrongálva a tetőket, ajtókat és ablakokat. Sérülést, halálesetet egyelőre nem jelentettek.

„Az elefántok feldöntötték a házi készítésű alkoholt tartalmazó edényemet, de nehéz lenne megmondani, hogy megitták-e, vagy hogy mennyit ittak belőle” – mondta az érintett falu egyik lakója. Menghaj megye erdészeti hivatalának illetékese szerint

az ormányosokat jelenleg egyebek között drónokkal figyelik, hogy megakadályozzák az emberek és az állatok összetalálkozását.

A közeli autóutakat fokozottan figyelik és azokban a falvakban, ahol az elefántok várhatóan keresztül fognak haladni,

megkezdték a cukornád betakarítását, hogy a falulakók ne szenvedjenek nagy veszteségeket, és megakadályozzák, hogy az elefántok elidőzzenek egy-egy területen, elpusztítva a cukornádat.

A vadon élő ázsiai elefántok állami védelmet élveznek Kínában. Az egyre hatékonyabb környezet- és állatvédelemnek köszönhetően a számuk mostanra nagyjából 300-ra nőtt az országban, többségük Jünnan tartományban él.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában