oltási kampány

2021.11.04. 16:48

A WHO szerint egyszerre is adható koronavírus és influenza elleni oltás

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértője szerint egyszerre is beadható a koronavírus és az influenza elleni oltás, hatásfokukat nem befolyásolja az egybeesés. Siddhartha Datta, a WHO európai regionális vakcinatanácsadója ezt csütörtökön, Koppenhágában mondta sajtótájékoztatón.

Békéscsaba, 2021. november 4. Kotriné Bácsi Szimonetta asszisztens oltáshoz készíti elõ a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. november 4-én. MTI/Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

– Bárki megkaphatja a két vakcinát együtt, nem csökken egyik oltóanyag hatásossága sem

– hangoztatta.

Európa 53 országa és a közép-ázsiai térség a valódi veszélyforrása annak, hogy a következő hetekben újult erőre kap a koronavírus, vagy ez már meg is történt – mondta ugyancsak csütörtökön és szintén Koppenhágában sajtótájékoztatón a WHO regionális hivatalának elnöke, Hans Kluge. Emlékeztetett arra, hogy ismét rekordok felé közelítenek az esetszámok, és igen gyorsan terjed a fertőzés az említett két régióban, és ez súlyosan aggasztó.

– Újabb válságos időszak jött el a világjárvány újjáéledését tekintve.

Európa ismét a pandémia epicentruma, ahogyan egy évvel ezelőtt

– fogalmazott Kluge.

Rámutatott, hogy Európában az utóbbi héten több mint megkétszereződött a koronavírus miatt kórházba kerülők száma, ha pedig a járvány továbbra is ilyen ütemben terjed, akkor

februárra Európában újabb félmillió halálos áldozata lehet.

Hozzátette ugyanakkor, hogy most az egészségügyi hatóságok többet tudnak a vírusról és jobb eszközeik vannak ellene.

A járvány újraéledését Kluge szerint a lakosság alacsony átoltottsági szintje és a vírus terjedésének megakadályozására hozott intézkedések lazítása okozta. Felidézte, hogy Európában csak nyolc olyan ország van, ahol a teljes átoltottság legalább 70 százalékos, az átlagos arány 47 százalék.

Borítókép: Illusztrációfotó

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!