2013.05.13. 19:31
Akác teába, salátába
Hirtelen virágba borultak az idén az akácfák. Hogyan láthatjuk ennek hasznát a konyhánkban? Az akác virága édes, ehető. Az akácvirágot a bodzához hasonlóan, palacsintatésztába bundázva kisüthetjük forró olajban.
A szárról leszedett apró virágocskákat zsenge salátába keverhetjük.
Pohárkrémek, pudingok, könnyű desszertek díszítője, megbolondítója is lehet az akácvirág.
Az akác virágából készült teát a népi gyógyászat köhögéscsillapítóként ismeri.
Készülhet belőle a bodzához hasonlóan szörp, frissítő ital is.
Az emberi fogyasztásra szánt akácvirágot utaktól távoli, tiszta levegőjű helyről gyűjtsük be.
Vigyázzunk arra, hogy az ételbe, italba ne kerüljenek bele az akácvirágon tanyázó apró rovarok.
Fogyasztás előtt a leszedett virágfürtöket teregessük szét tiszta fehér abroszon, vagy öblítsük le hideg vízzel.
Kényeztető fürdőt is készíthetünk magunknak, akácvirágokkal telehintve.