Életmód

2014.03.23. 15:15

Boka/kar index mérés: egyszerű, fájdalommentes műszeres vizsgálat

Szombathely - Országszerte hét helyszínen, köztük Szombathelyen szervezett szűrést az érszűkület napja alkalmából a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság.

Simon Erzsébet

A perifériás verőérbetegség, közismert nevén az érszűkület az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája, amikor az érelváltozás elsősorban az alsó végtag verőereiben lép fel. A felismerését nehezíti, hogy sokáig tünetmentes maradhat. A romló alsó végtagi keringés leggyakoribb, már érezhető tünete a járáskor a vádliban vagy a combban fellépő görcs, fáradtság- vagy nehézségérzet, fájdalom, ami pihenéskor rövid idő alatt megszűnik. Ezen tünetek észlelésekor azonban az erek károsodása már jelentős.

Az érszűkület gyakorisága világszerte emelkedik. Magyarországon a betegség a becslések szerint mintegy 400 ezer embert érint, gyakorisága 50 éves kor felett jelentősen nő, 65 év felett eléri a 20 százalékot. Fokozottan veszélyeztetettek akik dohányoznak, magas a koleszterinszintjük, cukor- vagy magasvérnyomás-betegségben szenvednek, illetve mint a legtöbb szív- és érrendszeri betegségnél itt is nagyobb a baj kialakulásának esélye, ha a családban előfordult érbetegség. Mindezeket figyelembe véve döntött úgy a VAS (Vascular Independent Research and Education European Organisation), hogy kezdeményezi egy Európai Érszűkület Nap megtartását. Magyarországon a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság szervezett szűrőprogramokat az elmúlt csütörtökön országszerte hét helyszínen. Szombathelyen a Savaria Plazában várta az érdeklődőket a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Sebészeti és Érsebészeti Osztályának adjunktusa, dr. Al-Aamri Khalil. A nap folyamán rengeteg ember érdeklődött a szűrés iránt.

Bor Annamária segédkezett dr. Al-Aamri Khalil adjunktusnak az érszűkület-vizsgálatnál. A betegség egyszerűen diagnosztizálható Fotó: Simon Erzsébet

- Az érelmeszesedés megállapítása általában csak beavatkozással járó (invazív) diagnosztikus eljárásokkal megoldható, ami alól a végtag artériák képezik az egyik kivételt. A végtagokban lévő érterületeken már tünetmentes állapotban is lehetőség van egy egyszerű és olcsó módszerrel az érbetegség megállapítására. A diagnózis alapja a. boka/kar index mérés , ami egy egyszerű, fájdalommentes, beavatkozással nem járó műszeres vizsgálat. Ennek során vérnyomásmérő és ultrahangos Doppler-mérőfej (ezen keresztül hallható a vér lüktetése) segítségével megmérjük a vérnyomást mindkét felkaron, valamint a lábakon a boka magasságában. A kapott értékeket elosztjuk egymással (boka/kar) és ez adja az index pontos értékét. Ha az alsó végtagon mért vérnyomás alacsonyabb, az érszűkület diagnosztizálható. Az időben történő felismerés estén a legtöbb érszűkület eredetű amputáció megelőzhető lenne - magyarázta a doktor.

Éljen két lábbal a földön! Elég az amputációból!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!