Életmód

2016.01.24. 08:09

Legyünk türelmesek, és örüljünk minden apró, pozitív változásnak!

ORFALU - A múltkor arról írtam, szívesen segítek minden olvasónknak, aki arra az elhatározásra jutott, szeretné helyre állítani a testi-lelki egészségét. Ezért 9 héten át ismertetem, dr. Oláh Andor orvos-természetgyógyász 9 alapelvben rögzített természetes élet- és gyógymódrendszerét.

Gyenes Csilla

Az alapelemek alkotják az Oláh Andor féle vázat, de én minden témában hozzáfűzöm a saját természetgyógyász tapasztalataim alapján megfogalmazott ajánlásokat is. Mivel a rovat terjedelme kötött, ezért a pilléreknek csak az alapvető elemeit tudom ismertetni. Úgy gondolom, ha valaki a vázolt tanácsok szerint kezd el élni, akkor hamarosan érezni fogja a pozitív változásokat. Nézzük, melyek azok az alappillérek, amelyek a természetes élet- és gyógymódrendszert felépítik!

1. MÉREGTELENÍTÉS Dohányzás, alkohol, kávé, altatók, mesterséges élelmiszerek elhagyása.

2. REFORM ÉTREND Növényi étrenden alapuló táplálkozás, minimálisra csökkentett hús- és tejtermék fogyasztása, léböjt, gyümölcsnapok.

3. FITOTERÁPIA Gyógynövényekkel gyógyítás.

4. A NÉGY ALAPELEM Tűz, víz, levegő, föld gyógyító hatásának a felhasználása. Gyógyfürdők, Kneipp-kúra, szauna, napozás, agyagpakolás.

5. MOZGÁS, MOZGATÁS Természetjárás, tornák, dinamikus gyakorlatok, talpmasszázs.

6. PIHENÉS, RELAXÁCIÓ Éjfél előtti alvás, relaxációs gyakorlatok.

7. JÓGA Légzésgyakorlatok, hatha jóga gyakorlatok.

8. LELKI GYAKORLATOK Meditáció, pozitív gondolatok, éneklés, zenehallgatás.

9. SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS Tudatos olvasás, önmegvalósítás, folyamatos tanulás, kreativitás.

Nekem azért tetszik ez a 9 pillérből álló természetes élet- és gyógymódrendszer, mert harmóniára törekszik. Egyformán fontosnak tartja a testnek, a léleknek és a szellemnek a megtisztítását és a helyes működését. Egyik sem fontosabb, mint a másik. Tudjuk, ha bármelyik diadalmaskodik a másik kettő felett, az egyensúlyvesztéssel jár. Életünkben, születésünk pillanatától állandó változásban vagyunk, afféle dinamikus egyensúlyi állapotban. A ránk ható külső és belső körülmények ellensúlyaként az életünk során számtalanszor újra és újra meg kell teremtenünk az egyensúlyt a lelkünk, a testünk és a szellemünk között. Az egyensúlyteremtésre és a boldogsághoz vezető útra fogunk lépni, amikor megpróbáljuk a 9 héten át ismertetett rendszer javaslatai szerint formálni az életünket. Az évek során lassan, sokszor észrevehetetlenül alakulnak ki, és mint a hagyma héja, úgy rakódnak ránk a helytelen szokások, a betegségek, a súlyfelesleg. Így tehát ne egyszerre akarjuk életünk mindent elrontott szegmensét megjavítani! Ez több hétig tartó folyamat, legyünk türelmesek, és örüljünk minden apró, pozitív változásnak! Adjunk időt magunknak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!