Életmód

2016.12.08. 19:40

Tudta, mi mindenre jó a kókuszolaj?

A kókusz-olaj használata egyre nagyobb teret hódít hazánkban is. De sokan nem tudják, milyen sokrétűen felhasználható. Házi kozmetikai szereknek tökéletes alapja lehet, de önmagában is megoldás néhány problémára.

Vadas Krisztina

A kókuszolaj vagy más néven kókuszzsír jótékony hatásait sokan ismerik. Főleg a konyhában alkalmazzák a magyar nők, ugyanis nem tartalmaz transzzsírokat, tehát egészségesen készíthető vele az étel. A főzés mellett azonban a fürdőszobában is nyugodtan használjuk, rengeteg jótékony hatása ismert.

HAJÁPOLÁS

A kókuszolaj pakolásként használható hajmosás közben. Mivel szobahőmérsékleten szilárd az anyag, amíg samponnal mosod a hajad, tedd meleg vízbe a kókuszolaj dobozát! A sampon használata után tegyél kókuszolajat a nedves hajra, majd hagyd hatni öt percig! Ezután öblítsd alaposan le! Ezzel az egyszerű és villámgyors pakolással fényesek és egészségesek lesznek a tincseid.

TESTÁPOLÁS

Hidratálóként is használható a kókuszzsír. A legjobb, ha zuhanyozás után közvetlenül a nedves bőrbe dörzsölöd. Extra puhává varázsolja és egészségesen ragyogóvá teszi a bőrt. Ha masszírozás közben arra is figyelsz, hogy a körömágyaidra is jusson a kó-kuszolajból, akkor többé a berepedezett bőrdarabkáktól sem kell tartanod. Testradírként is használhatod, ha barna cukorral vagy tengeri sóval elkevered. Így nemcsak az elhalt hámsejtektől szabadulhatsz meg, hanem bársonyossá is teheted a bőrödet.

ARCÁPOLÁS

A kókuszolajjal eltüntethetők a bőrhibák, ugyanis gomba- és baktériumölő hatása van. Hatásmechanizmusa a tonikokéhoz hasonló: szétroncsolja a kórokozók sejtfalát, ezáltal elpusztítja azokat. Antioxidáns tartalma is bizonyított, amely késlelteti a ráncok kialakulását. A kiszáradt, kicserepesedett ajkakra is gyógyír lehet a kókuszolaj: egy kis kristálycukorral elkeverve radírként, majd önmagában felkenve ápolóként használhat.

MASSZÁZSKRÉM

A kókuszolaj folyékony állapotában, néhány csepp menta- vagy eukaliptuszolajjal elkeverve tökéletes alternatíva lehet a masszázsolajra. Használatával nemcsak csúszóssá válik a bőrfelület, hanem hidratálttá is. Kókuszreszelékkel elkeverve a masszázs egyben bőrradírozássá is válik - igazi wellness-hangulatot teremthetsz így otthonodban.

BOROTVÁLÁSHOZ

Ha SOS szőrtelenítened kell, de pont kifogyott a borotvahab, nem kell kétségbe esni: a folyékonyra felmelegített kókuszolaj tökéletesen helyettesítheti. A borotva könnyedén fog csúszni a bőrödön, és hatékonyan eltávolítja a szőrt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!