Életmód

2017.08.20. 14:20

Hogy ne kelljen kitörölnünk emlékeink közül a nyaralást: előzzük meg a hasmenést!

A nyaralások nem mindig végződnek örömtelien, számos betegséget elkaphatunk. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, a várandósok, az idősek és betegek. Adunk néhány tippet, amelyekkel megelőzhetők a hasmenéses megbetegedések.

Vadas Krisztina

Elővigyázatosság

Az indulás előtt érdemes felkeresni a háziorvost. Mondjuk el neki, hová készülünk elutazni, és kérjük ki a tanácsát, milyen gyógyszereket vigyünk magunkkal az útra. Emellett a gyógyszertárban érdemes beszerezni olyan só-keveréket, amely hasmenés esetén vízben feloldva segíti a víz- és ásványi anyag utánpótlást.

Ha kisgyermekkel, idős, beteg emberrel utazunk, célszerű számukra némi megszokott, biztonságos, nem romlandó hazai élelmiszert is csomagolni.

Ügyeljünk a kézmosásra és a tisztaságra. Az utazócsomagba mindig kerüljön szappan vagy kéztörlő, kézfertőtlenítő. Étkezésnél fontos, hogy csak tiszta evőeszközzel, tiszta kézzel nyúljunk az ételhez, vagy szalvétával fogjuk meg.

Legyünk óvatosak a csapvízzel! Utazás előtt tájékozódjunk arról, iható-e a csapvíz. Ha nem biztonságos, még fogmosásra se használjuk! Utcai csapból pedig soha ne igyunk! Ha van rá lehetőség, vigyünk magunkkal vízforralót vagy vízfertőtlenítésre alkalmas szert. A palackozott italok, a sör, bor, tea, kávé általában biztonságosak. Gondoljunk azonban arra is, hogy a dobozos italok szánkhoz érintett része szennyezett lehet.

Az ételek kiválasztásánál az alaposan hőkezelt (átsült, megfőtt) fogásokat részesítsük előnyben. A több órán át langyosan tárolt, előre elkészített ételek veszélyesek lehetnek. A gyümölcsöt tiszta késsel hámozzuk meg. Ha nem lehet meghámozni, ne fogyasszuk el. A zöldségekre, gyümölcsökre vonatkozó alapszabály: "hámozd meg, főzd meg vagy hagyd ott"! A saláták, előre szeletelt gyümölcsök, utcán árult gyümölcslevek veszélyesek lehetnek.

Emellett ne együnk ismeretlen eredetű jégkrémet, fagylaltot, valamint pasztőrözetlen tejet, tejterméket!

Ha megtörtént a baj

A legfontosabb már az első tünetek megjelenésétől kezdve a folyamatos folyadék- és sópótlás. A tiszta víznél hatékonyabb, jobban felszívódik, az elvesztett anyagokat is pótolja az alábbi oldat: egy kávéskanál sót és hat kávéskanál cukrot tegyen egy liter vízbe, majd minden hasmenés, hányás után fogyasszon lassan 1-2 decilitert.

Ha a hazautazás után betegszünk meg, ne felejtsük el megemlíteni az orvosnak, merre jártunk, ez ugyanis segítheti a diagnózist és a kezelés hatékonyságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!