Életmód

2014.09.26. 16:45

Alternatív ételek az egészséges táplálkozás jegyében

Szombathely - Az élő étrend lényege, hogy a táplálékokat természetes formájukban, feldolgozás nélkül vesszük magunkhoz. Így semmilyen értékes tápanyag és enzim nem vész el mondja Tóth Péter.

Simon Erzsébet

Lehet-e élni liszt, cukor, hús, tojás vagy éppen tejtermékek nélkül? Tóth Péter szerint igen. Gondolkodjunk gyümölcsökben, zöldségekben és magvakban. Természetesen mindezt kizárólag nyersen fogyasszuk. Amikor megeszünk nyersen egy almát vagy egy répát, olyankor éppen nyersevők vagyunk. Nem kell persze mindenáron száműzni az étlapról a főtt ételeket, de törekedhetünk a minél több nyers étel fogyasztására. Talán hihetetlen, de ezek az ételek finomak, és jól lehet velük lakni!

Színpompás étkek a tálcán. Tóth Péter narancshabos máktortát kínál Pinezits Alexandrának. Fotó: Németh Balázs

Az élő étrend lényege, hogy a táplálékokat természetes formájukban, feldolgozás nélkül vesszük magunkhoz. Így semmilyen értékes tápanyag és enzim nem vész el. Leginkább zöldségek, gyümölcsök, diófélék, olajos és nem olajos magvak, csírák, friss hajtások azok, amelyeket a nyers ételekhez fel lehet használni. Édesítőnek ott a méz, természetes fűszereknek és ételízesítőknek pedig például a fahéj, a bors, a vanília, a babérlevél, a kömény. Kitűnő alapanyagok az aszalt gyümölcsök – datolya, szilva, mazsola – és a szárított zöldségek is. Ezek azért értékes alapanyagok, mert rostban gazdagok, magas a vitamin-, az ásványianyag- és az enzimtartalmuk, alacsony a zsírtartalmuk, kitűnő fehérjeforrások. Természetes gyógyerő rejlik bennük – gondoljunk csak a gyógynövényes teákra vagy a baktériumölő fokhagymára. Tápanyagösszetételük természetes, vagyis a legmegfelelőbb az emberi fogyasztásra. A nyers táplálkozás segíti a szervezet öngyógyító törekvéseit, ezért a különböző gyógyszeres kezelések kitűnő támogatója lehet.

A különféle ételek elkészítésekor a kés, a reszelő, a hámozó, a gyalu, a turmixgép, a robotgép, a zöldség- és gyümölcsprés, valamint a gyümölcscentrifuga a legfontosabb eszköz. Szinte bármilyen étel készíthető a nyerskonyhán: leves, főétel, kenyér, pizza, spagetti vagy akár zserbó is! Persze a spagetti cukkiniszálakból van, a zserbó lapjai pedig gyümölcsaszalványból. A látvány legalább annyira fontos, mint az ízvilág. Az élő ételek szépek: ezért nem csak a testünket, hanem a lelkünket is táplálja egy színpompás, élettel teli étel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!