Életmód

2017.06.23. 15:32

Annyi gyerek él ma szülők nélkül, mint Sárvár és Kőszeg lakossága együtt

Ma Magyarországon 23 ezer gyerek nem élhet a vér szerinti szüleivel, számuk az elmúlt években növekszik. Az SOS Gyermekfalvak Kőszegre és 60 kilométeres körzetébe keres nevelőszülőket.

Bogi anyukája a szülés után döntött úgy, hogy otthagyja a csecsemőt a kórházban. A kisbaba pár naposan került nevelőszüleihez. Sosem szoptatták, 3 napig egy csecsemőosztály inkubátorában feküdt. Az első szeretetteli érintést nevelőszüleitől, Marikától és Károlytól kapta 3 nap után.

Eszterke 3 hónaposan került be ugyanebbe a nevelőszülői családba. A kisbabát szülei elhanyagolták, nem fürdették, pelenkája is alig volt. Hónapokig megállás nélkül sírt, csak akkor nyugodt meg, ha kézben tartották. Eszterke féléves, azóta „szinte a lába sem éri a földet" – ahogy Marika férje mondja, mert állandóan kézben van.

 

 

Az SOS Gyermekfalvak nevelőszülői 400 gyerekről gondoskodnak az SOS ingatlanában vagy saját lakásukban. Van, akit csecsemő korában hagytak ott a kórházban, másokat fizikailag vagy szexuálisan bántalmaztak, vagy épp súlyos alkoholfüggőség miatt nem tudtak gondoskodni róluk a szüleik. Évente 8000 gyerek kerül így gyermekvédelmi gondoskodásba.

„Engem az dob fel, ha újabb gyereket kapok. Boldog vagyok és nagyon gazdag ember. Mert ezektől a gyerekektől annyit kaptam, hogy más ezt kincsben sem tudja felmérni"- vallja Marika.

„Az SOS-ben a nevelőszülő, a pszichológus és a fejlesztő szakemberek együtt dolgoznak azon, hogy a gyerekek kikeveredjenek a múltjukból és legyen valódi jövőjük – mondja Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak gyermekvédelmi programigazgatója.A cél a gyermekek örökbeadása, vagy – amennyiben lehetséges - visszagondozása a családjukba. Eszterkének és Boginak még mindkettőre van esélye." (x)

Az SOS Gyermekfalvak befogadó szülőket keres Kőszegen és 60 km-es körzetében olyan gyerekek mellé, mint Eszterke és Bogi.

További információ: +36 20-375-12-93

[email protected]

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztályának támogatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!