Életmód

2017.06.11. 13:05

Már az Oscar-gálán is megjelent - A fakeretes (nap)szemüvegek Kőszegszerdahelyről indultak világhódító útjukra

KŐSZEG - Londonban már sokan, Magyarországon kevesen tudják, hogy Kőszegen egy kis üzemben milyen stílusteremtő csodák készülnek - Kuntner István asztalos, faipari mérnök megálmodja és megvalósítja a fakeretes (nap)szemüvegeket.

Vadas Krisztina

Ötlettől a megvalósításig

Kuntner István Londonban dolgozott három évig egy fapadlókat gyártó cégnél. Az élet később másfelé vitte, de hat évre rá, egykori főnöke megkereste az ötletével: gyártsanak fából szemüvegkereteket. A kérdés az volt, hogy egyáltalán lehetséges-e, ehhez kellett aztán István szakértelme. - Minden lehetséges, de mivel nem vagyok optikus, nem voltam jártas a szemüvegpiacon, ezért sok utánajárást igényelt - mondta István. - 2015 januárjában kezdtem el ezzel foglalkozni, kidolgozni a gyártási technológiát. Másfél évembe telt, hogy eljussak idáig, a gyártásig - tette hozzá.

Kuntner István variálja a színeket, formákat - így lesznek egyedi darabok
Fotó: Unger Tamás

Maga a fakeret rétegelt furnérlemezekből áll össze. Ezeket összeragasztják és egy vákuumos technológiával formára hajlítják. Ha ezzel megvannak, akkor István CNC-maróval alakítja ki a formát. Hogy milyet? Most már nyilván a megrendelő igényeihez mérten készül, de a legelején maga találta ki. - Körülbelül 15-20 keretformát magamtól martam ki, de az internetről is vettem mintákat. Fontos, hogy ezeket megfelelően adaptáljuk a fára, mivel ezt nem lehet annyira vékonyra vágni, mint például a műanyagot - mondta.

Ha a forma elkészült, akkor jön az aprólékosabb munka: csiszolás, lakkozás. Ez még néhány napba beletelik. De nemcsak kereteket, hanem hozzá illő tokokat is készítenek a műhelyben, szintén fából.

Igazán nagy tételben még nem tudnak gyártani, jelenleg havi ötven-száz darab a maximum. - Most úgy állunk, hogy több a megrendelés, mint amit elbírnának, így azon vagyok, hogy néhány hónapon belül már havi háromszáz darab legyen a kapacitásunk - részletezte terveit István.

A szemüvegekhez illő tokokat is készít
Fotó: Unger Tamás

Dizájner sikerek

Sajnos jelenleg csak külföldi piacra dolgoznak, a központ Londonban van, de több európai nagyvárosban is megtalálhatók a szemüvegek. - Annyira még nem ismert a termék, de most például New York-ba küldünk egy szállítmányt - mondta. De már az idei Oscar-gálán is láthatta a közönség István alkotásait. - A főnökömnek jó barátja Jamie Donoughue, egy koszovói alkotó, akinek a kisfilmje a bekerült a jelöltek közé. Az ő stábja is ilyen napszemüvegeket viselt. De láthatták már a népszerű énekesnő, Dua Lipa édesapján is, vagy a londoni luxemburgi nagyköveten. Rita Ora énekesnővel is tárgyaltunk, de az együttműködés sajnos meghiúsult - mesélte sikereit István.

Jövőbeni tervei, hogy még ismertebbé tegyék a fakeretes szemüvegeket , és a gyártási kapacitás növelése. Szeretné, ha pár éven belül már akár havi ezer is elkészülhetne.És, hogy mennyire tartósak? Ha nem éri erős behatás, évekig hibátlan marad. De István feleségének szemüvege egyszer kettétörött - kívülről láthatatlanul tudta újra összeilleszteni a darabokat. Nem úgy, mint egy műanyagot.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!