egészségkárosító

2019.12.06. 15:26

Példátlan légszennyezést okoztak az ausztráliai bozóttüzek Sydneyben

Az emberek védőmaszkban merészkednek csak ki az utcára, a mentősöket pedig sokkal többször riasztják légúti problémákhoz.

Sydney, 2019. december 6. Védőmaszkot viselő gyalogosok a Sydney-t beborító bozóttűz füstjében 2019. december 6-án. MTI/EPA/AAP/Paul Braven

Forrás: MTI/EPA/AAP

Fotós: Paul Braven

Példátlan légszennyezést okoztak az ausztráliai bozóttüzek Sydneyben és az ország keleti partvidékén – közölték csütörtökön illetékesek, hozzátéve, hogy a füst és a szállópor marja az emberek szemét és a légzőszervi betegségek megugrását idézte elő.

Szeptember óta Ausztrália keleti partvidékén több száz bozóttűz ég, amelyek füstje beborította Sydneyt és Brisbane-t.

Új-Dél-Wales Szövetségi Állam környezetvédelmi minisztériuma csütörtökön bejelentette, hogy a bozóttüzek és füstjük Ausztrália egyik legnagyobb légszennyezését okozták.

Már korábban is okoztak heteken át tartó súlyos légszennyezést a bozóttüzek Sydneyben 1994-ben és 2001 decemberében, 2002 januárjában – közölte a tárca szóvivője az AFP francia hírügynökséggel. „A mostani azonban hosszabb idejű és jóval nagyobb területet érint” – hangoztatta.

Csütörtökön Sydney térségében több mint egy tucat tűz égett, köztük három olyan, amely miatt figyelmeztetést adtak ki a lakosságnak. Három hete szinte minden nap felhívták a lakosság figyelmét a levegő rossz minőségére.

Ausztráliában nem szokatlanok a pusztító bozóttüzek, ám idén a száraz időszak jóval korábban kezdődött. A lángok terjedését felgyorsította a szélsőséges szárazság, amely szakértők szerint az éghajlatváltozás miatt most súlyosabb a megszokottnál. A mintegy 5 millió lakosú Sydneyt jórészt bokros területek övezik, amelyek nagyon szárazak, mert a környéken hónapok óta alig esett az eső.

Az állam egészségügyi illetékesei szerint december elsejéig 24 százalékkal nőtt a mentősök riasztása légzési problémákban szenvedő betegekhez. A turisták és a lakosság arcmaszkokat vásárol az utcán tartózkodáshoz, vagy ha nem szükséges, nem merészkedik ki az utcákra.

Csütörtökön Sydneyben a szállópor szintje 160 mikron volt, jóval magasabb a biztonságos szintnél.

Borítókép: Védőmaszkot viselő gyalogosok a Sydney-t beborító bozóttűz füstjében 2019. december 6-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!