Hallgassa élőben!

Lutter Imre jó előre megtervezte az életét

Elsősorban ember, amellett művész és a versek szerelmese – így indítja honlapját Lutter Imre Wlassics- és Radnóti-díjas előadóművész, akit időnként a Jóban Rosszban című TV2-n futó sorozatban, az ördög ügyvédjeként is láthatunk. Szeptemberben ismét útjára indult a Sorok között Lutter Imrével című műsora az ATV-n, ahol ismert emberekkel kendőzetlenül beszélget arról, hogyan változtatta meg az életüket egy vers, és hogy mit gondolnak a világról.

Lutter Imrével a Vasárnap Reggel újságírója készített interjút.

Versmondó előadóművész, producer, újságíró, drámapedagógus. Ennyi titulus mellé még elfér a színész is?

Hogyne, büszke vagyok arra, hogy a pódium és a képernyő mellett a színpad is otthonom. Annak idején az egyik első komolyabb felkérésemet a Gózon Gyula Kamaraszínháztól kaptam, ahol a Csodálatos Óz!-ban a Nyugorok vezérét alakítottam. Gyermekkoromban Nyíregyházán állítottuk színpadra a Légy jó mindhalálig című darabot, amiben a főszereplő Nyilas Misi karakterét formáltam meg. Ezzel az előadással bejártuk a Kárpát-medencét. Később sorra jöttek a népi színjátékok, versmondás, gimnáziumban a ZIG Singers nevű könnyűzenei kórus, később pedig már a saját estjeimmel szórakoztattam a közönséget a Merlin Színházban, a Pesti Vigadóban, Miskolcon, Pécsett, Sopronban, Nyíregyházán, Budakalászon, sok helyütt vidéken, és szerte az Egyesült Államokban és Kanadában is.

Mit lehet tudni ezekről az estekről?

Színházi igényű dramatizált vers-történetek, tehát valójában versszínházi előadások. A legnépszerűbb talán az Ócska keringő, ami a születés, a szerelem, a felnőtté válás, a hit, a haza és az elmúlás tematikáját táncolja végig, sajátos dramaturgia mentén. A műsor egyszerre szórakoztató és megrázó, a megelevenített hangulatok, élethelyzetek azt éreztetik, hogy a magyar líra nem egy elvont, megfoghatatlan, szürreális valami, hanem sokkal inkább maga az élet. A repertoár, a klasszikus költők és írók, Arany János, Vörösmarty Mihály, Ady Endre, Karinthy Frigyes, Örkény István, Nagy László, József Attila, Radnóti Miklós, Kosztolányi Dezső, Ratkó József, Weöres Sándor műveiből áll össze. Hat színpadi részben játszódik, az épp aktuális idősíktól függően, magam teremtem meg az egyes díszletelemeket és viszem a kellékeket az előadás részeként a színpadra, a nézők előtt változom gyerekből felnőtté és múlok el, mint az élet, s közben a zenei hangulatokat is magam teremtem meg zongorán. Az előadásnak nagy sikere van itthon és külföldön egyaránt, Los Angelesben, West-Hollywoodban különösen nagyot robbant.

Itthon még műsoron szerepel ez az est?

Ez is, illetve Takács Bencével közösen elkészítettük a Vers pingpong című improvizációs versestünket, ahol a nézők által helyben kitalált témákra mondunk verseket, gyakorlatilag egymásnak dobálva a labdát. Az izgalmas, olykor felhőtlen és humoros, máskor húsba vágóan kemény és könyörtelen, őszinte szópárbaj minden verse újraíródik a színpadon. Előfordul, hogy a saját világunkat költjük versbe, egyedi hangvételben, klasszikus és kortárs szerzők tollából, egészen a katarzisig.

Legutóbb elvállalt egy szerepet a TV2-n futó Jóban Rosszban sorozatban…

Méghozzá az ördög ügyvédjeként, Dr. Csanádyként találkozhat velem olykor a közönség. A karakterem szerint főleg rossz fiúkat védek. Az elmúlt években többször, több bűnelkövető miatt keveredtem vitába a csillagkúti rendőrökkel, s persze élveztem a forgatás minden pillanatát. Annak idején egyébként én voltam a az egyik vezető szerkesztője és forgatókönyvírója a TV2-n futó Katalin bírónő című sorozatnak. A műsorban rendesen végrehajtottuk a peres ügyleteket, és Katalin bírónő pedig minden adás végén ítéletet is hozott. Szóval az egyik végzettségem, ami jogász, olykor konkrétan összekapcsolódik a művészi pályámmal, ami nagyon izgalmas.

Meséljen, az ősz mivel fog telni?

Jó előre megterveztem az életemet, itt már csak az a kérdés, hogy a járvány második hulláma mennyire borítja fel az életünket, mennyire lehet előre tervezni. A Magyar Versmondók Egyesületének elnökeként sok a teendő: idén immár ötödik alkalommal hirdettük meg a Nemzeti VERSenyt, valamennyi korosztály számára a világ teljes magyarságának. A verseny célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása és megfilmesítése. Az online fordulókat követően az élő szuperdöntő a Nemzeti Színházban zajlik november közepén. S közben az ország hét nagyvárosában segítünk a NépmesePontok szakmai munkájában, éppen most jelent meg egy évtizedekre visszamenőleg egy hiánypótló könyvünk, a Népmesék szóban, írásban, képben című szakmai kötet a jelenkori legnagyobb szakemberek közreműködésével, s közben tovább folynak a „vers mindegy kinek” internetes sorozatom versfilmes forgatásai. Amennyire csak lehet, a műsorom készítésére is koncentrálok, a Sorok között Lutter Imrével szombat esténként fut. Szeptember közepén komolyan elstartoltunk az első vendégemmel, Sváby Andrással. A vendégek között olyan nevek szerepelnek, mint Pásztor Erzsi, Farkas Bertalan, Király Viktor, Koltai Róbert vagy Korda György, akik egy-egy vers kapcsán őszintén és kendőzetlenül mesélnek a magánéletükről, az érzéseikről.

Az ön életét melyik vers változtatta meg?

Én mesék, versek és dalok között nőttem fel, a szüleim, nagyszüleim és nővérem is sokat adtak ahhoz, amivé lettem. Hat éves koromban olvastam el először Petőfi Sándor Szüleim halála című versét, ami annyira megérintett, hogy sokáig nem tudtam szabadulni az érzéstől. Nagyon sokat adott Zelk Zoltán, Tamkó Sirató Károly, később József Attila, Radnóti Miklós, Tóth Árpád, Reményik Sándor. S egyszer csak megtalált Ady Endre Áldásadás a vonaton című verse, ami egy csodálatos szerelmes elválás. Később meghatározta a pályámat Karinthy Frigyes Nihil című verse, ami egyértelműen lefekteti, hogy a művészetben és az életben is a legfontosabb a hitelesség és az érzések.

Szülővárosa, Nyíregyháza mennyire határozta meg a későbbi életét?

Nagyon, nekem jó pedagógusaim voltak, ami egyféle iránytűként hatott rám. A színház, a könnyűzene, a versmondás mind azt mutatta meg, hogy egytől-egyig én vagyok, az én kifejezőeszközeim, és korán ráéreztem arra, hogy a szövegekben rejlő valódi pillanatok komolyan hatni tudnak a közönségre. Valahogy kimondatlanul is a költészet és a versművészet felé vettem az irányt.

Akkor miért a jogi karra ment?

A szüleim szerették volna, hogy jogi diplomát szerezzek. Azt mondták, hogy legyen egy papír a kezemben, ami egy életre biztosítékot jelent. Ennek fényében a Miskolci Egyetem jogi karán kezdtem az egyetemi éveket. Sok mindent kaptam itt, igazi almamater volt, és megváltoztatta az ember gondolkodásmódját, precízebbé, komolyabbá, felelősségteljesebbé tette. Ma is jó viszony van a campus és köztem, gyakorta hívnak előadást tartani, természetszerűleg inkább a szakmai életem, mint a jog kapcsán.

Majd egy nagy fordulattal 2009-ben jelentkezett a Színművészetire.

A drámapedagógia szakra, mert a jogi egyetemmel párhuzamosan megszereztem az előadóművész végzettségemet is. Ezt követően az Eszterházy Károly Egyetemen vehettem át az újságíró/műsorvezető képesítésemet.

Országos ismertséget először TV2 száguldó riportereként szerzett.

Akkoriban indult a csatorna ma is futó reggeli műsora, a Mokka, eredetileg Liptai Claudiával és Havas Henrikkel. A főszerkesztőmmel, Szörényi Péterrel minden reggel fogadtunk, hogy nekünk vagy a konkurens csatorna reggeli műsorának lesz nagyobb a nézettsége azonos idősávban. Rendszerint én vittem el a pálmát, és sokáig kutatták is a siker titkát. Aztán Péter, vagy talán Sváby András megkérdezte a takarítónőjét, aki partvissal a kezében ácsorgott a készülék előtt, hogy miért nézi, ő meg erre rávágta, hogy: szórakoztató és mindig versben beszél! A két megállapítást aztán sokan visszaigazolták.

Tavaly egy világrekordot is felállított, 24 órán keresztül mondott verset a Fészek Klubban.

A költészet napján délelőtt 10-kor elindítottam „A vers ötven árnyalatára” keresztelt világrekord kísérletemet, ahol valóban több mint 24 órán át, óránkénti 5 perces szünettel, közönség és tanúk előtt mondtam verset, megállás nélkül. Az eseményhez közismert emberek és művész barátok is csatlakoztak, akik a rövid pihenőim alatt szórakoztatták a közönséget.

Hozzászólások

A nap ajánlata

jön a hőhullám Cseh-Egyed Bernadett
Ránk rúgja az ajtót 2021 nyara – Elő a naptejjel, a szalmakalappal és a napszemüveggel!
bajnokok ligája / 9 perce
Nyilvánosságra hozták az FTC lehetséges ellenfeleit
A magyar bajnoki címvédő kiemeltként várja a sorsolást, amelyre kedden 12 órától a svájci Nyonban kerül sor.
Gyász
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesanyám LÁSZLÓ TIBORNÉ szül. Polesznyák Ilona életének 86. évében elhunyt. Temetése 2021. 06. 17-én, csütörtökön 13-kor lesz a szentgotthárdi temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, aki ismerték és szerették, hogy FONYÓ LÁSZLÓNÉ szül. Németh Angéla 86 éves korában elhunyt. Temetése 2021. június 28-án, hétfőn a 16 óra 30 perckor kezdődő gyászmisét követően 17 órakor lesz a gércei katolikus temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük és köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Szerető család
"Mikor elmentél, kialudt egy csillag, Az angyalok a mennyországba hívtak. De sajnos itt lent elvesztettünk Téged, A legtisztább angyalát földnek és az égnek." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szerető feleség, drága jó édesanya, szeretett gyermek, testvér és rokon IGRICZINÉ DÖMÖTÖR MARIETTA életének 45. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. június 14-én, hétfőn, a 16 órakor kezdődő gyászmisével lesz Szombathelyen, az oladi új templomban. Kérjük, búcsúzóul egy-egy szál virággal köszönjenek el tőle! Tisztelettel mondunk köszönetet mindazoknak, akik mérhetetlen bánatunkban bármely módon együttéreznek velünk. A gyászoló család
"Ha emlegettek, köztetek leszek, de fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, mert én már Istennél vagyok." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy HORVÁTH KÁROLY életének 79. évében hirtelen itt hagyott bennünket. Örök nyugalomra helyezése június 16-án, szerdán, 15.00 órakor lesz Tanakajdon, a kajdi temetőben. Gyászmise előtte, 14.30-kor. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik bánatunkban bármely módon velünk éreznek. A gyászoló család
Szívünk örök hálájával mondunk köszönetet mindazoknak, akik BENKEHÁZI JÓZSEF gyászmiséjén részt vettek, utolsó útjára elkísérték, sírját a szeretet és kegyelet virágaival beborították, mérhetetlen bánatunkban bármely módon velünk éreztek. A gyászoló család
"Lelked, mint fehér galamb, csendesen messzire szállt. Hiába keresünk, könnyes szemünk már többé nem talál. De tudjuk, hogy a csillagok között a legfényesebb Te vagy. Utat mutatsz, mert szívünkben örökre itt maradsz!" Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TIMÁR FERENC 71 éves korában visszaadta lelkét a Teremtőnek. Örök nyugalomra helyezése június 15-én, kedden, a 15 órai gyászmisét követően, 15.30-kor lesz a szentpéterfai temetőben. Ezúton mondunk tisztelettel köszönetet mindazoknak, akik bánatunkban bármely módon osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HAJAS GYULÁNÉ szül. Magyar Erzsébet életének 80.évében elhunyt. Végső nyugalomra helyezése 2021. június 8-án megtörtént. Tisztelettel mondunk köszönetet mindazoknak, akik gyászunkban bármely módon velünk éreznek. A gyászoló család
"Ott pihensz, ahol már nem fáj semmi, Kísér a csend, vigyázza még hangodat. Az idő múlhat, soha nem feledünk, Szívünkben élsz, örökké szeretünk." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH LÁSZLÓ 84 éves korában örökre megpihent. Végső nyugalomra helyezése 2021. június 15-én, kedden, 12.30-kor lesz a herényi temetőben. Előtte lelki üdvéért a gyászmisét 11.30-kor tartjuk a kámoni templomban. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló családja
"Szíved pihen, a miénk vérzik, A fájdalmat az élők érzik. Számunkra Te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Fájdalommal teli szívvel tudatjuk, hogy 50 évig hűséges férjem, szeretett édesapánk, imádott nagypapánk SCHNEIDER LAJOS volt pankaszi lakos életének 78. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Szeretett halottunktól 2021. június 16-án, szerdán 14 órakor a pankaszi temetőben veszünk végső búcsút. Drága emléke szívünkben örökké él! A gyászoló család
"Sokat küzdöttél Sokat dolgoztál Elfáradtál Szerettél minket Nagyon szeretünk" Mélységes fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették, tisztelték, hogy DR. GÁL LÁSZLÓ professor emeritus, címzetes főigazgató életének 81. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2021. június 18-án 14.45-kor lesz a Jáki úti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak, utolsó útjára elkísérik. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését! Fájdalmunk mérhetetlen. A gyászoló család
"Amíg élünk nem feledünk téged." Szeretettel emlékezünk TÓTH ISTVÁNNÉ szül. Lónai Anna halálának 2. évfordulóján. Férje és családja
"Úgy ment el, ahogy élt, csendesen Emberként." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH GÉZA életének 99. évében elhunyt. Temetése 2021. június 16-án, szerdán 11 órakor lesz a simasági temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak, és utolsó útjára elkísérik. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család
"Már nincs holnap, mindennek vége, ennyi volt az élet, Fájdalmat rám hagyva engem örökre itt hagytál. De bennem él a múlt, egy végtelen szeretet, Amit tőlem soha senki el nem vehet." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága jó édesanya, nagymama, dédmama KOVÁCS EMILNÉ szül. Kiss Ilona életének 82. évében váratlanul elhunyt. Gyászmise a Szent Márton-templomban június 17-én 9 órakor kezdődik. Hamvainak örök nyugalomra helyezése június 17-én 13.30-kor a Jáki úti temetőben lesz. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. Gyászoló lánya, veje, két unokája és feleségeik, két dédunokája Szombathely, Torony
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy unokatestvérünk SÜMEGI TIBOR életének 54. évében elhunyt. Temetése 2021. június 15-én, 17 órakor lesz a vépi temetőben, előtte gyászmise 16.15-kor a Vépi Plébánián. Unokanővére és családja
"Meghaltál, hogy bennem élj." Fájó szívvel tudatjuk, hogy MESTER PÉTER drága édesapa, nagyapa és dédapa életének 93. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. június 15-én, kedden 14.45-kor lesz a Jáki úti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. A gyászoló család
"Tiéd a csend, a nyugalom, Miénk a könny, a fájdalom. Akartunk mi annyi jót és szépet, De a sors életünkben Mindent összetépett." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesapánk MÁTYÁS KÁROLY életének 69. évében váratlanul elhunyt. Végakarata szerint hamvait 2021. június 17-én 11 órakor helyezzük örök nyugalomra a Jáki úti temetőben. Engesztelő szentmise 10 órakor a Szőlősi Jézus Szíve-templomban. Minden külön értesítés helyett. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló családja Gencsapáti, Bozzai
"Légy boldog ott, ahová mentél, nem haltál meg, csak álmodni tértél. Ha lenne egy út, amely otthonod felé vezet, Ugye hazajönnél és letörölnéd, az Érted hulló könnyeket." Mély fájdalommal emlékezünk BANGÓ ERNŐ (PAPA) halálának 1. évfordulóján. Szerető családja
Fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett nagymamánk CSONKA TIBORNÉ szül. Lázár Erzsébet 2021. június 7-én elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. június 17-én, csütörtökön 14 órakor lesz a sárvári városi temetőben. Gyászmise aznap 7 óra 15 perckor a Szent László-templomban. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára velünk elkísérik és osztoznak fájdalmunkban. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Szerető családja
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, Szorgalom és munka volt az egész életed. Nem haltál meg, csak pihenni mentél, Köszönjük, hogy éltél, és minket szerettél." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TALABÉR SÁNDOR a Vasi Volán Zrt. nyugalmazott autóbusz-gépkocsivezetője életének 63. évében 2021. június 3-án örökre megpihent. Hamvaitól szűk családi körben veszünk végső búcsút. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik bánatunkban bármely módon együttéreznek velünk. Emlékét szívünkben örökké megőrizzük! Szerető családja
"Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, Szívetekben hagyom emlékem örökre." Szomorú szívvel tudatjuk, hogy NÉMETH JÁNOSNÉ szül. Friss Emma Baby életének 84. évében örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása és az urna végső nyugalomra helyezése 2021. június 15-én, kedden, 13.30-kor lesz a Jáki úti temetőben. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését! Köszönjük mindazoknak, akik bánatunkban együttérzéssel osztoznak és utolsó útjára elkísérik. Gyászoló családja
megható volt / 1 órája
Vége a szolnoki éveknek: elbúcsúztatták Balázs Pétert
Labdarúgás / 1 órája
Szombathelyről az Eb-re – Schäfer András remek teljesítménye és találata kezdőcsapatot érhet
Pum András
Szponzorált tartalom / 1 órája
Az élet sorsszerű pillanatai – Gagyi Leventét a felelősségteljes feladatok inspirálják
Vas Népe
Ez az országban a harmadik legnagyobb / 1 órája
Helyi védelem alá helyeztetnék a kámoni arborétum mellett található feketebodza-matuzsálemet
Gyöngyössy Péter
megküzdött érte / 1 órája
111 nap kórház után újra mosolyog Bányai Gábor
érdekes magyarázat / 2 órája
Meztelenül alszik a nyári hőségben? Ezért nagyon rossz ötlet