f1

2015.02.11. 13:59

Adócsalásba keveredtek a motorsport sztárjai?

Alonso, Valentino Rossi, Kovalainen és Briatore is a listán van!

Tajthi Andrea

Fotó: Red Bull GEPA pictures/ Franz Pammer

A HSBC bank svájci leányvállalata kiszivárogtatott egy több, mint 100 000 számlatulajdonost megnevező listát, melyek együttesen mintegy 100 milliárd eurót képviselnek. A listán ismert motorsport személyiségek is szerepelnek, úgy mint Fernando Alonso, Flavio Briatore, Heikki Kovalainen, vagy épp Valentino Rossi, akik a jelentés szerint 2006 és 2007 között voltak a bank ügyfelei.

De miért is érdekes ez?

A lista, melyen a motorsport sztárjain túl politikusok, más sportcsillagok, ügyvédek, üzletemberek is szerepelnek, felkeltette az érdeklődést több, mint 200 országban. Adócsalásra és egyéb kapcsolódó bűncselekményekre gyanakszanak.

Az adatok 2008-ban jutottak el a francia hatóságokhoz, mikor a HSBC egy volt alkalmazottja, Hervé Flaciani feltörte munkaadója számítógépes nyilvántartását, majd elmenekült Svájcból. Franciaországban őrizetbe vették, de nem adták ki Svájcnak, míg meg nem vizsgálták a számlatulajdonosok listáját.

Alonso 2006 és 2010 között volt svájci lakos, feltehetően a kedvező adózási feltételek miatt. Később azonban visszaköltözött Spanyolországba, hogy közelebb legyen a családjához és barátaihoz. Akkor azt nyilatkozta: "Jó hazatérni. Örülök, hogy tudok pénzt költeni. Így sem vagyok szegény (hogy Svájcból hazaköltözött), csak egy kicsit kevésbé gazdag."
Úgy tudni azonban, hogy a spanyol versenyzőnek Dubaiban is van rezidenciája.

Alonso 2002-ben lett a HSBC ügyfele, és négy bankszámlával hozható összefüggésbe a neve, melyeken együttesen 42,3 millió dollár pihent 2006/2007-ben. A kiszivárgott adatokból az nem derül ki, hogy Alonsonak mi volt a pontos szerepe a számlák kapcsán.

Flavio Briatore neve nem kevesebb, mint 38 bankszámla esetében merült fel, melyek összértéke 73 millió dollár volt 2006-ban és 2007-ben.
Briatore ügyfele erre a következőt felelte: "10 évvel ezelőttről van szó, így Mr Briatore már sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja az adatokat és állításokat. Mr Briatore azt azonban meg tudja erősíteni, hogy ő és cégcsoportja legális módon vezették svájci bankszámláikat, és eleget tettek az összes vonatkozó adózási szabálynak és előírásnak."

Heikki Kovalainen neve három számla esetében merült fel, 132 765 dollár értékben, 2006/2007-ben. Ő nem volt hajlandó kommentálni ezt.

A Moto GP ásza, Valentino Rossi ügyfélszámlája a "Kikiki 62" nevet kapta, két alszámlát és 23,9 millió dollár takarva. Rossi esetében adóellenőrzést tartottak az olasz hatóságok. A versenyző ügyvédje elmondta, hogy ügyfele rendezte a vitás helyzetet az adóhatósággal, és mintegy 30 millió eurót fizetett vissza.

A HSBC nem tagadja a rendellenességeket és bejelentette, hogy változtat üzletpolitikáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!