f1

2015.04.15. 16:27

Ricciardo Laureus-díjat nyert

Daniel Ricciardo az első ausztrál az elmúlt öt évben, aki Laureus-díjat nyert: a szerdai shanghai díjkiosztón az ’Év Felfedezettje’ címet kapta meg.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Andrew Rochfort / Red Bull Content Pool

A 25 éves pilóta a lenyűgöző debütálása okán érdemelte ki a díjat: 2014-ben, első évében a Red Bull-lal, három győzelmet és nyolc dobogót szerzett. Ricciardo volt az egyetlen pilóta, aki a Mercedesek mellett futamgyőzelmet szerzett, és harmadikként végzett összetettben. Az ausztrál pilóta Bahreinben tartózkodik a hétvégi futam miatt, így nem tudott jelen lenni a Shanghai Grand Theatre-ben rendezett díjátadón, de videóüzenetben köszönte meg az elismerést.

„2014 az az év, amire mindig emlékezni fogok – számomra is hatalmas áttörés volt. A néhány győzelem pedig csak hab volt a tortán.”

Rajta kívül még egy ausztrál nyertes volt a gördeszkás Oliver Percovich személyében, aki a sportjószolgálati díjat nyerte el. Percovich 2007-ben alapította a Skateistan nevű szervezetet, amely az afganisztáni gyermekek életét próbálja a gördeszkázás útján javítani. Az eltelt évek során a szervezet épített egy iskolát és egy beltéri deszkapályát Kabulban és Mazár-e Sarifban, valamint támogatta egy másik beltéri deszkapálya építését Phnompenben, Kambodzsa fővárosában.

2010 óta nem volt ausztrál Laureus-díjas, amikor a szörfkirálynőnek is titulált Stephanie Gilmore nyerte el az év alternatív sportolójának járó szobrot. Gilmore-t később még egyszer jelölték a díjra, de akkor kikapott egy amerikai ejtőernyőstől, Alan Eustace-tól. Rajtuk kívül mindössze hat ausztrál nyerte el a díjat, többek között Layne Beachley (2004), Cathy Freeman (2001) és Louise Sauvage (2000). A győzteseken a Laureus World Sports Academy választja, egy ötvenfős testület, amelynek tagjai hírneves sportolók, és négy ausztrál is található köztük.

DAN THE MAN! Australia's Daniel Ricciardo wins Laureus World Breakthrough of the Year award pic.twitter.com/12IqRti9eY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!