f1

2015.12.29. 13:07

Newey egyre inkább érdeklődik az LMP1 iránt, de továbbra is a Red Bull családban marad

Egyelőre nem tervezhet prototípus autót a mérnök guru

Vámosi Péter

Fotó: Clive Mason/Getty Images/Red Bull Content Pool

Még a Forma-1 sztárdizájnere Adrian Newey is elismeri, hogy a WEC LMP1-es kategóriájában több lehetőség van, és számára egy vonzó jövőkép, annak ellenére hogy 100%-ban elkötelezett a Red Bull iránt, aki ott nem vesz részt a versengésben ilyen magas szinten. A kiemelkedő tervező több projekten is dolgozik mostanság, köztük már sportautókon is, és nagyon ellenzi a jelenlegi limitációkat a Forma-1 szabálykönyvében. Lehetett látni már a Porsche boxában is a silverstone-i 6 órás futamon, de erre azt mondta, hogy ez csak egy baráti látogatás volt.

A motorsport.com újságírója konkrétan rá is kérdezett, hogy dolgozna-e a jövőben LMP1-es autón, és erre az 57 éves mérnök ezt válaszolta: "Igen, talán a jövőben igen, hiszen elég érdekes. Azt hiszem, hogy a jelenlegi LMP1 is már azért érdekes, mert nagyobb technikai szabadságot kapnak a tervezők, sokkal jobban lehet dolgozni a sasszén, mint egy Forma-1-es autóén. Így megközelítve számomra attraktív. Majd visszatérhetünk erre, de nem most."

Neweynek egyébként már vannak tapasztalatai sportautó tervezésben. Az első autók egyike amiért felelős volt, az egy March GTP, ami megnyerte annak idején az észak-amerikai IMSA GTP bajnokságot. Arra a kérdésre is válaszolt, hogy a Red Bullnál fejezi-e be a Forma-1-es pályafutását: "Soha ne mondd, hogy soha, de örömmel dolgozok a Red Bullnál. Többé-kevésbé az elejétől kezdve benne vagyok, és büszke vagyok arra hogy mit építettünk fel a Jaguár csapat hamvaiból, pláne hogy milyen sikereket értünk el!"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!