f1

2016.07.29. 05:24

Szövetkezik a FIA WEC és a Formula V8 3.5 2017-re!

A legjobb ifjoncok akár az LMP1-be is kerülhetnek majd

Vámosi Péter

Jaime Alguersuari Sr., az RPM Racing vezetője, és Géráld Neveu a FIA WEC CEO-ja tető alá hozott egy nagyon érdekes szerződést, ami összeköti jövőre a Formula V8 3.5-öt a FIA WEC-cel. Ennek keretében három verseny is tengerentúlon lesz, Mexikóban, Japánban és Bahreinben, ez utóbbi lesz a szezon utolsó fordulója is. A Többi WEC-es európai helyszín az: Silverstone, Spa és a Nürburgring lesz.

Mindkét szervezet közös célja, hogy fiatal pilótáknak biztosítsanak profi körülményeket, amely út végén olyan karrierbe kezdhessenek, aminek eredményeként az LMP1-ben, LMP2-ben, vagy a GTE-ben köthetnek ki, vagy más komoly motorsport szériában. És ezzel a rendszerrel nem csak a versenyzők járhatnak jól, hanem a családjaik, és a támogatóik is. A FIA WEC és az RPM így egy kiemelkedő nemzetközi versenynaptár lehetőségét kínálja fel a fiatal versenyzőknek, vállalható áron. Ráadásképp az év Formula V8 3.5-ös bajnokság év végi összetettjének első három helyezett pilótája lehetőséget kap arra, hogy Bahreinben a Rookie teszten részt vegyenek, és megismerkedjenek az LMP1, LMP2 vagy GTE kategóriákkal.

Így nyilatkozott erről az együttműködésről idősebb Alguersuari: "1998-ban 18 éve az RPM-et azért alapítottuk, hogy segítsük a fiatal tehetséges versenyzőket és családjaikat, hogy jobban megértsék azt, hogy miképp lehet karriert építeni profi szinten a motorsportokban. Akkor a szériát Formula Nissannak hívták, és 1999-ben egy 18 éves versenyző nyerte meg, úgy hívják, hogy Fernando Alonso. 2005-ben új 3 literes V6-os motorokra váltottunk, és a Renault Sport Technologies segítségével üzemeltettük a szériát 2015-ig. 1998 óta ez a széria 25 versenyzőt juttatott el a Forma-1-ig. Ma azonban bejelenthetem azt, hogy szerződést kötöttem a FIA World Endurance Championshippel, ami a profi menedzseri karrierem legnagyobb kihívása. Mindig is megkülönböztető figyelmet fordítottam a költségekre, épp azért, hogy ezzel is segítsem a versenyzőket, a családjaikat, vagy a szponzoraikat. Továbbá mindig is érdekelt a versenyzők további fejlődése is. Az új szériánk a FIA WEC-hez kötődik majd, ami egy történelmi kihívás, mivel soha együléses versenyautós sorozat nem kapott még ilyen lehetőséget, hogy bekerüljön a nemzetközi versenynaptárjukba, elfogadható áron. Ugyanott versenyezni, ahol olyan gyártók is küzdenek, mint a Toyota, Audi, Porsche, vagy a Ferrari, Aston Martin, Ford és a Corvette, tehát a hosszútávú versenyzés krémje, hihetetlen. A fiatal versenyzőink ilyen környezetben megmutathatják a képességeiket, olyan prémium közönség előtt, akik értik is azt, amit látnak. Azt gondolom, hogy megérte a fáradozást az, hogy ezt a szerződést összehozzuk."

Gérard Neveu, FIA WEC CEO: "Remek hír, hogy a Formula V8 3.5 2017-től kezdődően a FIA WEC világának a része lesz. Ez jó a rajongóknak, de jó a versenyzőknek is, akik a jövő bajnokai lehetnek, de a jövő elkezdődött. A bajnokságuk már bizonyította az évek alatt, hogy mennyire magával ragadó, és izgalmas tud lenni, és hogy rengeteg kiváló bajnokot termelt. Látom értelmét, hogy az új generációnak adjunk egy kapcsolódási pontot amivel bekerülhetnek a FIA WEC-be is akár. A tény az, hogy a bajnokok résztvehetnek majd a FIA WEC hivatalos újonc tesztjén az év végén, ez extra motivációt adhat mindenkinek, és célt, azoknak, akik felsorakoznak a rajtrácsukra. AZ RPM-et is már ismerjük régről akik a széria promóterei, hasonló az értékrendjük mint nálunk az ACO-nál, akik a FIA WEC-et irányítjuk. Logikus lépés volt, hogy partnerségre lépjünk. Ebben a kombinációban a Formula V8 3.5, a GT illetve a prototípus autóversenyzés egyszerre egy helyen és időben a fanatikus motorsport rajongóknak hatalmas élményt nyújt majd, igazi fesztiválhangulat lesz ezeken a hétvégéken.

A FIA WEC depója örömmel fogadja a Formula V8 3.5 mezőnyét, és azt várja ettől a projekttől, hogy elérjük a fő célkitűzésünket, hogy boldog legyen versenyző, gyártó, partner, a média és a rajongók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!