Foci

2010.06.28. 17:44

Foci vb, 2010: Robben és Sneijder vezetésével nyolc között Hollandia

A holland válogatott Arjen Robben és Wesley Sneijder góljával 2-1-re nyert a szlovák csapat ellen a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság hétfői első nyolcaddöntőjében. A holland csapat - amely 22 mérkőzés óta veretlen - története során ötödik alkalommal jutott a legjobb nyolc közé világbajnokságon. A pénteki negyeddöntőben a 20:30-kor kezdődő brazil-chilei párharc győztese lesz az Oranje ellenfele.

MTI

Eredmény, nyolcaddöntő:

Hollandia-Szlovákia 2-1 (1-0)
Durban, Durban Stadion, 61.962 néző, v.: Undiano (spanyol)
gólszerzők: Robben (18.), Sneijder (84.), illetve Vittek (94., 11-esből)
sárga lap: Robben (31.), Stekelenburg (93.), illetve Kucka (40.), Kopunek (72.), Skrtel (84.)

Hollandia: Stekelenburg - van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst - de Jong, van Bommel - Kuyt, Sneijder (Afellay, 92.), Robben (Elia, 71.) - van Persie (Huntelaar, 80.)

Szlovákia: Mucha - Pekarik, Skrtel, Durica, Zabavnik (Jakubko, 88.) - Weiss, Kucka, Stoch - Hamsik (Sapara, 87.) - Jendrisek (Kopunek, 71.), Vittek

2. perc: Weiss cselezgetett a bal oldalon, majd a középen érkező Jendrisekhez passzolt, aki 20 méterről teljesen tisztán lőhetett, de kapu fölé bombázott.

 

18. perc: Robben kapott labdát a jobb oldalon, egy csellel befele tört, majd bal lábbal kilőtte a bal alsó sarkot (1-0).

50. perc: Robben gyakorlatilag lemásolta a gólja előtti mozdulatsorát, ám ezúttal Mucha védett.

51. perc: Robben tört be a 16-oson belülre, majd az előrehúzódó Mathijsen elé tálalt, aki azonban közvetlen közelről Muchába lőtt.

67. perc: a lesre játszó holland védelem között Stoch hirtelen óriási ziccerben találta magát, de tíz méteres próbálkozását Stekelenburg hárította.

84. perc: egy gyorsan elvégzett szabadrúgást követően Mucha rosszul jött ki, Kuyt elvitte mellette a labdát, majd rendkívül önzetlenül Sneijdernek passzolt, aki nyolc méterről az üres kapuba passzolt (2-0).

94. perc: Jakubko vitte el a labdát Stekelenburg mellett, a kapus elhúzta a támadó lábát. A büntetőt Vittek higgadtan rúgta a kapu jobb oldalába, az újrakezdésre azonban már nem maradt idő (2-1).

 

A várakozásokkal ellentétben nem állt be védekezni a szlovák csapat, megpróbált minél többször a hollandok kapujához közel kerülni. Bert van Marwijk alakulata ugyanakkor vezetést szerzett, ehhez pedig a vb-n először kezdő Arjen Robben zsenialitására volt szükség. A vezetés tudatában a hollandok inkább a kontratámadásokra rendezkedtek be, és elsősorban arra figyeltek, hogy ne kapjanak gólt.

A fordulást követően az Oranje átvette az irányítást, ám csak helyzetekig jutott, a gól nem jött össze. Később felbátorodtak a szlovákok és Stoch révén hatalmas egyenlítési lehetőséget szalasztottak el. A kihagyott lehetőségeket megbosszulták a hollandok, Kuyt önzetlen mozdulata - amelyet Sneijder gólja követett - eldöntötte a találkozót, igaz, Vittek az utolsó pillanatban még szépített 11-esből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!