Foci

2012.06.29. 08:38

EURO-2012 - Történelmi győzelmet ünnepel az olasz sajtó

Róma - Történelmi győzelemnek nevezte a Cesare Prandelli vezette labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki döntőbe jutását a pénteki olasz sajtó, amely szerint az olaszok a német politikának is gólt rúgtak.

MTI

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Varázslatos Itália, Super Mario, Kaiser Mario, A panzerek mi vagyunk, Germania Kaputt, Ciao Germania, Olaszország-Németország 2-1 - szóltak az olasz újságoknak a válogatott csütörtök esti, 2-1-es sikerét ünneplő első oldalas címei.    

"Olaszország óriásai. Történelmi éjszaka. Fantasztikus Azzurri" -  írta a Corriere dello Sport című sportnapilap. A vezércikk szerint az olaszok németek feletti diadala - az Eb előtt az olasz futballt ismételten sújtó bundabotrány és főleg a gazdasági válság nehézségei közepette - "visszaadta az országnak a boldogságot".     "SuperMario, hagyd magad átölelni!" - ünnepelte az újság a két gólt szerző Mario Balotellit, aki "végre hagyta megcsodálni vele született tehetségét".
   
Ami a címvédő és világbajnok spanyolok elleni vasárnapi döntőt illeti, a sportújság Joachim Löw német szövetségi kapitányt idézte, aki szerint "Itália legyőzhetetlen". "A spanyolok most már tudják, kik vagyunk" - tette hozzá a lap.    

"Kijevben négy gólt rúgok!" - ígérte Balotelli.    

A Corriere varsói tudósítója szerint a lengyelek is az olaszoknak szurkoltak a németek ellen, és Balotelli góljai "Angela Merkel kancellár kapujába találtak be".    

Balotelli-showról és a németek KO-vereségéről írt a Gazzetta dello Sport. "Balotelli merev szobra végre életre kelt" - hangoztatta a lap. "Ez volt életem legszebb napja" - nyilatkozta "Supermario", az újság szerint pedig még a "tökéletes és hibátlan" Prandelli is könnyekig meghatódott saját csapata sikerétől.     "A mérkőzés előtt többször lekopogtam és vasat fogtam: nem akartam én lenni az első az olasz kispadon, aki veszít a németek ellen" - mondta Prandelli arra utalva, hogy az olaszok még soha nem kaptak ki aktuális riválisuktól Eb-n vagy vb-n.
   
Giancarlo Abete, az Olasz Labdarúgó Szövetség elnöke biztos abban, hogy Prandelli szövetségi kapitány marad, noha a szakember azt mondta: hiányzik neki a mindennapos edzés, ezért az Eb után - függetlenül a végeredménytől - átgondolja a jövőjét.    

"Németország feladta Balotellivel szemben" - írta a Corriere della Sera napilap úgy fogalmazva, hogy "az olaszok játéka és egy 22 éves fiatalember döntötte le azokat, akiknek erősebbnek kellett volna lenniük". A németek Európa urai, de a labdarúgásban mi irányítunk - szólt a Corriere kommentárja.    

A kapus, Gianluigi Buffon volt az egyedüli, aki haragosan hangoztatta, hogy "nem lett volna szabad ennyit szenvednünk, az utolsó öt percben a tűzzel játszottunk". Hozzátette: "nem engedhetjük meg magunknak, hogy a spanyolok ellen hibázzunk". Andrea Pirlo kijelentette: "Most már végigcsináljuk!".    

A Libero napilap címoldalára a Merkel fejét elrúgó Balotelli került. Olaszország a Mariókra bízta magát: Balotellire, a miniszterelnök Montira, és Draghira, az Európai Központi Bank elnökére - írta az újság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!