Foci Eb

2016.07.10. 06:20

Franciaország vagy Portugália?

A szerdai és csütörtöki elődöntő után eldőlt, hogy a házigazda franciák és a magyar válogatott csoportjából továbbjutó portugálok vívják ma este a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét.

Bodor Ferenc

A Cristiano Ronaldo vezérelte portugáloknak valamivel könnyebb dolguk volt a Bale irányította Wales ellen. A walesi bárdok így is történetük legszebb napjait élték ezen az Európa-bajnokságon. Sokan meglepetésnek tartják a német-francia találkozó végeredményét. Van ebben némi igazság, hiszen a rendező csapat labdarúgói mégiscsak a világbajnokkal találták szemben magukat. Ám a Joachim Lőw vezette németek ezúttal várakozáson alul szerepeltek. Védelmük két olyan hibát követett el, ami ezen a szinten nem marad büntetlen. A franciák viszont ezen a találkozón játszottak a legjobban. Antoine Griezmann csúcsformában futballozott, biztosan értékesítette a kezezés után megítélt büntetőt és a kipattanó labdára is kegyetlenül lecsapott. A csatár jellegzetes gól utáni tánca Drake Hotline Bling című slágeréhez készült videoklipből való. Kérdés, mi lesz a ma esti záró találkozón, azaz döntőn? Van, aki úgy vélekedik, hogy a franciákat már nem lehet megállítani. Mások Ronaldónak szurkolnak, akit a 3:3-mal végződött magyar meccsen nem éppen sportszerűen „méltattak” szurkolóink. Az meg már az elfogultságot magasan túllépő vélemény volt, hogy néhány magyar játékost tudásban a portugál sztár elé helyeztek. Ronaldo a jelen egyik legnagyobb futballistája, aki minden egyes meccsen - az Eb-n is - minden idegszálával a győzelemre tör. Biztosan ezt teszi ma este is.

Idehaza az Eb-n várakozáson felül szereplő csapatunk ünneplése után lassan éledezik a futball. A Debrecen, az MTK és a Videoton az Európa-ligában túlvan az első fordulón. A Debrecen San Marinó-i, az MTK kazah, a Videoton moldovai csapatot búcsúztatott. Utóbbi úgy, hogy idegenben kétgólos vereséget szenvedett. Helyén kell kezelni ezeket a sikereket, egyik ellenfelet sem jegyzik a sportágban. Azt azért illik megemlíteni, hogy a Debrecen hazai mérkőzését 12 ezren(!) látták.

Amíg a foci nagy eseménye ma befejeződik, egyre közeledik a Rio de Janeiróban augusztusban rendezendő nyári olimpia megnyitója. A brazil fővárosból időnként aggasztó hírek érkeznek a biztonság és a zikavírus veszélyeivel kapcsolatban. Reméljük, végül minden rendben lesz. Országunkat 20 sportág 162 sportolója képviseli majd. Akiknek a versenyprogramja lehetővé tette, azok letették az olimpiai esküt. A Művészetek Házában 80 sportoló mondta el az eskü szövegét. Ezen az eseményen jelen lenni a nem sportolóknak is felemelő érzés. Átéltem ezt Barcelona előtt l992-ben, a tatai edzőtáborban. Ott lehettem azok között, akik a hosszú, kemény felkészülésre indulva megfogadták, hogy mindent megtesznek hazájuk kellő képviseletéért, sportszerű eszközökkel harcolnak sportáguk és saját maguk sikereiért. Aztán Barcelonában, az olimpia helyszínén a 11 magyar aranyéremből Egerszegi Krisztina és Darnyi Tamás győzelmeit, valamint Szabó Bence és Farkas Péter aranyérmet jelentő versenyét láthattam 24 évvel ezelőtt. A győztesekkel találkozni, a sajtótájékoztatókon hallgatni a boldog győzteseket, átélni azt, amikor az érmesek szurkoltak más magyar sportolók versenyein. Ennyi idő távlatából is jó visszaemlékezni az élőben megélt sikerekre, az aranygéppel való hazautazásra, a fogadtatásra. A futball-Eb utáni hazai örömmámort mindenképpen illik átmenteni az olimpiáról hazatérők ünneplésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!