Gazdaság

2009.04.10. 02:29

A legaggasztóbb negyedév

Körkép - Az elmúlt időszakban megyénkben is erőteljesen emelkedett a felszámolások száma. Az előző év első negyedéhez képest Vasban mintegy 50 százalékos volt a növekedés.

Kiss Tamás

Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint a februári csökkenés után márciusban ismét erőteljesen növekedett a felszámolások száma a megelőző hónaphoz képest. Amíg februárban 1020 cég ellen indult eljárás, addig márciusban már 1183 cég ellen, igaz, mindkét érték elmarad a történelmi rekordnak számító januári 1325-től.

2009 első negyedévében minden hónapban több felszámolást tettek közzé, mint a megelőző év azonos hónapjaiban, így nem csoda, hogy ez az időszak minden idők legaggasztóbb negyedéve lett , nyilatkozta Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. És valóban: az első negyedévben 3528 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást, és ilyen rossz negyedévre még nem volt példa. 2008 első három hónapjában ennél 22 százalékkal kevesebb, 2895 felszámolás indult, 2007-ben pedig 41 százalékkal kevesebb, összesen 2500 cég jutott ugyanerre a sorsra.

Romlik a fizetési fegyelem is, egyre több cég küzd likviditási problémákkal, így várhatóan a következő hónapokban is folytatódik az eljárások számának növekedése , egészítette ki a fentieket Csorbai Hajnalka. Szerinte 2009-ben Magyarországon üzleti bizalomról beszélni naivitás lenne, az üzle-teket nem bizalmi ala-pon, hanem körültekintő információk alapján kell megkötnie mindenkinek.

Nem festenek jó képet a vállalkozások helyzetéről a végelszámolási adatok sem. Az első negyedévi 3240 végelszámolás a 2007-es első negyedévit 61 százalékkal, a tavalyit pedig 24 százalékkal haladja meg.

A végelszámolás a társaság megszüntetésének tisztességes formája, nem keverendő össze a felszámolással. Mégis fontos látni, hogy milyen sokan érzik úgy, nem akarják vagy nem tudják tovább működtetni vállalkozásukat , véli az Opten stratégiai igazgatója. Bár havi adatokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, az mégis szembeötlő, hogy 2007 márciusában több céget szüntettek meg végelszámolással a tulajdonosok, mint idén. Ez Csorbai Hajnalka szerint összefügg azzal, hogy az APEH 2007 elején kezdett kiemelten foglalkozni a bújtatott munkavállalói szerződések felderítésével.

A stratégiai igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy bármennyire is idegen a magyar üzleti kultúrától a csőd intézménye, nehéz időkben mégis előtérbe kerül ez a válságmenedzselési megoldás.

A csődök száma éves szinten eddig 10-15 között mozgott, idén viszont már az első negyedévben 11 csődeljárás indult. Bár a számok a felszámoláshoz vagy a végelszámoláshoz képest még mindig kicsik, a növekedés azt mutatja, hogy létezik olyan helyzet, amikor érdemes csődvédelmet kérni.

És akkor jöjjenek a régiós adatok: Nyugat-Dunántúlon az országos 22 százalékos növekedéssel szemben egy év alatt másfélszeresére nőtt a felszámolások száma. Míg tavaly az első negyedévben 185 cég ellen indítottak felszámolási eljárást, addig idén már 282 cég jutott erre a sorsra. Vas megyében 50, Zalában 41, Győr-Moson-Sopron megyében pedig 65 százalékos volt a növekedés.

A régió furcsasága az országos trendekhez képest, hogy a felszámolások számának növekedése itt már 2008-ban megindult, így az igazán nagy ugrás nem most, hanem 2007-ről 2008-ra következett be. Két egymás utáni rossz év következményeként 2007 első negyedévéhez képest Győr-Moson-Sopron és Vas megyében megháromszorozódott a felszámolások száma az idei első három hónapban, Zalában pedig csaknem duplájára nőtt.

A végelszámolások száma ugyanakkor az országos 24 százalékos átlagnál lényegesen kisebb mértékben, csak 12 százalékkal emelkedett a Nyugat-Dunántúlon.2009-ben naivitás lenne Magyarországon üzleti bizalomról beszélniA német Preventé lesz az alsó-ausztriai Eybl International autóipari beszállító. A döntés értelmében az osztrák cég a teljes vagyonát eladja. Az Eybl International részvényeit egyelőre továbbra is jegyzik a bécsi tőzsdén. Az eladás bírósági megerősítése, illetve a korábbi kényszeregyezség hatályon kívül helyezése májusra várható. A cég ausztriai, illetve külföldön levő üzemeivel kapcsolatban egyelőre semmit nem közöltek. Péter Márta, az osztrák cég magyarországi leányvállalatának felszámolója érdeklődésünkre annyit közölt: az Eybl Hungáriának az anyacéggel kötött szolgáltatásai, például logisztikai, szoftver-használati szerződései augusztus végéig érvényesek, a döntés így jelen pillanatban nem érti a felszámolást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!