Gazdaság

2009.12.15. 17:39

A körmendi üzem tulajdonosa irányítja a Húscéh-et

Októbertől új ember igazgatja a szakmailag egyre rangosabb Vállalkozó Húsiparosok és Húskereskedők Szövetségét, röviden a Húscéh-et. Az új főnök vasi, a körmendi üzem tulajdonosa, jelesül Babati Zoltán.

Kozma Gábor

Babati Zoltán  újabban hetente többször autózik a fővárosba, hogy a Könyves Kálmán körúton levő székházban intézze a Húscéh ügyeit. A körmendi Babati és Társa feldolgozó üzem ügyvezető-igazgatójaként, tulajdonosaként  már hosszú évek óta rálát a  szakág  dolgaira. Közéleti mentalitása folytán korábban sem rejtette véka alá véleményét, most sem. De ezt  már a szervezet elnökeként teszi.

Megtiszteltetés e poszt, de felelősség is. Azon vagyok, vagyunk, hogy tisztába tegyünk néhány nagyon fontos dolgot a szakágon belül. Most úgy látom, hogy a multinacionális cégekkel egyenrangú és feltételű kereskedelmet kell kiépítenünk. Ugyanis igaz az a tétel, miszerint a feldolgozóipar és a kereskedelem megfelelő együttműködése nélkülözhetetlen a magyar  húsipar számára  fejtegeti Babati Zoltán.

Az egyik legfontosabb feladatnak az információs rendszer  kialakítását, teljessé tételét tartom.  Csak ez segíthet hatékonyan kifehéríteni a feketegazdaságot. Az illegális termelés és vágás nagy zavart okoz a termékpálya teljes vertikumában, veszélyeztetve a tisztességesen működő feldolgozókat. Nemrég levelet írtam az egyik országos vezetőnek. Kifejtettem, hogy évente 6-800 ezer sertés tűnik el,  nem szerepel a legális nyilvántartásban.  Ezeket az állatokat feketén vágják le, ezzel mintegy  3-5 milliárd forintos évi áfa-veszteséget okozva az államnak. Ez ellen az eddiginél hatékonyabban kellene fellépni, a Húscéhben ezt is szorgalmazzuk.

De más változtatásokra is gondol az elnök.  Kiemelt szerepe lesz már a közeljövőben  a minőség-ellenőrzésnek  és minőségbiztosításnak. Szeretnék mielőbb bevezetni a Minőségi Magyar Termék, illetve a Minőségi Magyar Sertés védjegyet. A márkakialakítással,  elterjesztésével a hazai piacokat védenénk. Babati Zoltán szerint a tudatos  hazai vásárlói szokások  átalakításával, a védjegyes termékek előállításával jelentős minőségjavulást érnének el a hazai piacon.

Mind a Húscéh, mind a Hússzövetség tagjai körében a teljes hazai nagyvállalati kör megtalálható (a Húscéhnek 70 vállalat  a tagja).  Ezért szorgalmazza az új elnök a naprakész információcserét, a két szervezet közötti találkozókat, egyeztetéseket.

A Húscéh elindult a nemzedékváltás útján. Új arcokra, szakemberekre, technikákra van szükség ahhoz, hogy kilábaljunk a sokszor reménytelennek tűnő helyzetből.  Ezért új oktatási formákat alkalmazunk  fogalmazott az elnök. Aki városában, Körmenden nagyfoglalkoztatónak  számít, biztos munkahelyet garantál. Mecénás is, s ezt a sokak számára jó szokását a jövőben sem kívánja feladni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!