Gazdaság

2009.12.03. 07:28

Túl vagyunk a mélyponton?

Az idén összességében 6,5 százalékos visszaesés, jövőre stagnálás körüli állapot várható. Az infláció csak kevéssé gyorsul, a külső egyensúly látványosan javul, a belső pedig megfelel a nemzetközi követelményeknek.

Vas Népe

A GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint a magyar gazdaság valószínűleg túl van a visszaesés mélypontján, a negyedik negyedévben a harmadikhoz képest már minimális növekedés valószínű, az előző év azonos időszakához képest azonban csak 2010 második félévében várható szerény növekedés.

Reménykeltő - olvasható a prognózisban -, hogy a legfrissebb előrejelzések szerint fő exportpiacunk, Németország GDP-je 2010-ben már 1 százalék feletti mértékben emelkedhet, de kérdéses, hogy az elmúlt hónapokban megfigyelhető javulás milyen mértékben támaszkodik egyszeri tényezőkre. Idén a hazai import az exportnál is sokkal erőteljesebben esik vissza a belföldi kereslet csökkenése következtében, 2010-ben azonban a belföldi kereslet stabilizálódása és a világpiaci energiaárak emelkedése okozta cserearány-veszteség következtében már a behozatal lesz a dinamikusabb (euróban mérve).

Ennek következtében a külkereskedelmi aktívum csökken, a folyó fizetési és tőkemérlegben azonban ezt kompenzálja az EU-transzferek növekedése. A magyar gazdaság 2009-2010-ben valószínűleg nem vesz igénybe külső nettó finanszírozási forrást, mert a felvett hiteleket vagy a devizatartalék növelésére, vagy korábbi hitelek visszafizetésére fordítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!